Odbor za europske poslove održao sastanak s državnim podtajnikom Ministarstva vanjskih poslova Finske Stenlundom

Zagreb - Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, uz članove Odbora Gordana Jandrokovića i Jozu Radoša, održao je danas sastanak s Peterom Stenlundom, državnim podtajnikom Ministarstva vanjskih poslova Finske. 

Mondekar je predstavio ustroj i rad Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora i upoznao finskog kolegu s hrvatskim modelom Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima. Potom je s državnim podtajnikom razmijenio iskustva o radu odbora i suradnji s vladama istaknuvši kako je saborski Odbor do sada imao 3 sjednice na koje je pozivao i ministre koji su iznijeli vladina stajališta vezana za europske teme. Sjednice tog tipa zatvorene su za medije u objema zemljama. 

Državni podtajnik Stenlund, koji će 1. ožujka 2014. preuzeti dužnost državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Finske, podijelio je s hrvatskim zastupnicima finska iskustva s početka članstva u Europskoj uniji kazavši kako su se na početku nastojali izjašnjavati o svim europskim temama, međutim s vremenom su shvatili da ne mogu „pokriti“ sve teme, pa su se usmjerili samo na one koje su iznimno važne za Finsku. 

Tijekom razmjene iskustava hrvatskog i finskog članstva u Europskoj uniji, Gordan Jandroković istaknuo je važnost snažne i učinkovite parlamentarne administracije bez koje je teško kvalitetno obaviti tako opsežan i zahtjevan posao kakav se očekuje od odbora za europske poslove. 
 

Author: Služba za medije