Potpredsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine (World Jewish Restitution Organization - WJRO) kojem su se pridružili i veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država i Izraela u Hrvatskoj. Uz akademika Reinera, sastanku su nazočili i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, ujedno i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael te potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darko Horvat.

Ubrzanje procesa restitucije židovske imovine oduzete za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, i moguće izmjene Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Zakon o naknadi) bile su središnje teme susreta.

Potpredsjednik Reiner naglasio je kako postoji jasna politička volja da se dovrše preostali zahtjevi za povratom ili naknadom imovine osobama židovske i drugih nacionalnosti u Hrvatskoj. Upoznao je sugovornike s radom međuresorne radne skupine koja je zadužena za praćenje napretka i koordinaciju aktivnosti vezanih uz rješavanje pitanja restitucije te naglasio da Hrvatska  odgovorno pristupa rješavanju svih pitanja koja su istaknuta u Deklaraciji iz Terezina.  Podsjetio je da je temeljem Zakona o naknadi  zaprimljeno  oko 55 tisuća zahtjeva za povrat imovine, a od toga je pravomoćno riješeno oko 45 tisuća. - S obzirom da se podaci ne vode po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti nije moguće utvrditi točan broj pravomoćno riješenih zahtjeva koji bi se odnosili na pripadnike židovske zajednice, a neslužbene informacije govore o najmanje 244 pravomoćno riješenih predmeta za povrat imovine pripadnicima židovske zajednice, pojasnio je Reiner.

Tom Yazdgerdi, posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta izrazio je nadu da će se što prije pronaći modeli rješavanja preostalih pitanja u postupcima povrata ili naknade oduzete imovine, a  posebno se osvrnuo na nužnost izmjena Zakona o naknadi i pronalaženja načina za obeštećenje preživjelih stradalnika holokausta.

Sugovornici su se složili da je potrebno nastaviti dijalog hrvatskih institucija sa svjetskim židovskim organizacijama i vladama SAD-a i Izraela u svezi s povratom imovine i ostalim temama.

Author: Služba za medije