Milorad Pupovac sastao se s predsjednikom Senata Australije Johnom Hoggom i izaslanstvom Senata

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac sastao se s predsjednikom Senata Australije Johnom Hoggom i izaslanstvom Senata. 

Središnje teme sastanka bile su manjinska pitanja te povratak i reintegracija izbjeglica. Milorad Pupovac rekao je kako je do danas dosta napravljeno, ali da još uvijek ostaje problem nerazvijenosti područja pogođenih ratom. Dodao je kako je potreban i daljnji, kontinuiran rad na promicanju tolerancije i suživota. Goste su zanimala i prava manjina u Hrvatskoj te njihova participacija u parlamentu. Milorad Pupovac ih je upoznao s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te o načinu izbora manjinskih predstavnika u Hrvatski sabor. 

Zastupnici Senata Australije osvrnuli su se na veliku dijasporu iz Hrvatske rekavši kako ona čini odnose između dviju zemalja čvršćima i sadržajnijima. Sugovornici su se složili da je potrebno intenzivirati parlamentarnu suradnju, posebno putem parlamentarnih grupa prijateljstva. Milorad Pupovac istaknuo je kako Hrvatsko-australska skupina prijateljstva u Hrvatskom saboru ima četrdeset članova što je znak iznimne naklonosti naših zastupnika Australiji. 

Predsjednik Senata Australije John Hogg zahvalio je na sadržajnim razgovorima i uputio poziv za posjet izaslanstva Hrvatskog sabora Senatu. 

Author: Služba za odnose s javnošću