Potpredsjednik Sabora Šeks primio državnog tajnika Kanade Kenneya

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks primio je u radni posjet državnog tajnika Kanade Jasona Kenneya.

Vladimir Šeks zahvalio je na sveukupnoj pomoći koju je Kanada upućivala Hrvatskoj od vremena Domovinskoga rata, posebice na planu brojnih investicija u obnovi infrastrukture, razminiranju, pa sve do potpore koju Kanada pruža Hrvatskoj na njenom putu prema euroatlanstskim integracijama. Rekao je da je Hrvatska izgradila profesionalnu vojsku komplementarnu standardima NATO-a te izrazio zadovoljstvo da će Hrvatska i Kanada uspostaviti strateško partnerstvo kroz zajedničko članstvo u NATO savezu. Osvrnuo se na stanje u regiji i u susjednim zemljama, naglasivši da se sve države nastale na temelju raspada bivše jugoslavenske zajednice ipak, svaka svojim tempom, približavaju euroatlantskim integracijama i demokratiziraju. Smatra da će formirana nova vlada u Srbiji doprinijeti jačanju proeuropskih snaga u toj zemlji i biti jamstvo zauzimanja za europske ciljeve i civilizacijske vrijednosti. Što se tiče situacije u BiH, Vladimir Šeks je rekao da je svakako potrebna izvjesna revizija, odnosno dogradnja Daytonskog sporazuma u smislu jačanja atributa državnosti BiH u kojoj su zagarantirana prava svih građana i konstitutivnost sva tri naroda. 

Jason Kenney naglasio je da odnosi dviju zemalja vidno napreduju i intenziviraju se na mnogim područjima. „Cijenimo put kojim Hrvatska ide i napredak koji je postigla, pa i ne čudi da upravo Hrvatska postaje lider čitave regije“, rekao je Kenney. Dodao je da doprinos razvijanju dobrih odnosa Hrvatske i Kanade daje brojna hrvatska zajednica u Kanadi kao najbolja spona dvaju naroda i država. Osvrnuo se na ukidanje dodatnog viznog obrasca za hrvatske građane od strane kanadske vlade, što tumači kao znak dobre volje Kanade i put koji treba nastaviti s ciljem još boljeg rješavanja toga pitanja, s ciljem ukidanja viza uopće za hrvatske građene. Govorio je i o zajedničkom angažmanu dviju zemalja i njihovih vojnih snaga u Misiji u Afganistanu. „Jako cijenimo hrvatske napore u Afganistanu u sklopu mandata UN-a, kao i sveukupne napore koje Hrvatska ulaže u borbi protiv međunarodnog terorizma. Kanada izrazito podupire ulazak Hrvatske u NATO i drago nam je da ćemo biti strateški partneri u tom savezu“. Izrazio je uvjerenje da će već ujesen Kanada ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske NATO savezu.

Author: Služba za odnose s javnošću