U Hrvatskome saboru održan drugi sastanak međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Argentina

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je drugi sastanak Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Sastanku je prisustvovala delegacija Argentinske Republike u sastavu: državni tajnik za vanjsku politiku Republike Argentine Victorio Taccetti, veleposlanik Republike Argentine za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Budimpešti Santiago Domingo Cullen, ministar u Ministarstvu vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja José Mina, pomoćnik direktora za srednju i istočnu Europu Mario Marcos Ostojić i povratnik iz Argentine Patricio Marcos Petrić. Uz voditeljicu Nevenku Majdenić sastanku su prisustvovali i članovi Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva: Nevenka Marinović, Zdenka Čuhnil, Goran Heffer i Josip Đakić.

Voditeljica Skupine Nevenka Majednić otvorila je sastanak pozdravivši sve članove argentinske delegacije. Nakon uvodnih riječi, državni tajnik za vanjsku politiku Argentinske republike Victorio Taccetti zahvalio je na pozivu za sastanak te istaknuo da u Argentini živi oko dvjesto tisuća Hrvata, da je hrvatska zajednica vrlo aktivna i da je zadržala veze s domovinom. Nevenka Majdenić napomenula je da skupine prijateljstva mogu i trebaju doprinijeti razvoju odnosa između Hrvatske i Argentine, da one spajaju zemlje, ali i manjine, u ovom slučaju hrvatsku manjinu. Majdenić je ponovo istaknula brojnost ove skupine te podsjetila i na posjet veleposlanika Cullena prigodom inauguracije predsjednika RH Ive Josipovića.

Državni tajnik Taccetti je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatsko-argentinska skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora jedna od najvećih te naglasio da je u Kongresu Argentinske republike formiran novi saziv i da je osobno zainteresiran za što brže sastavljanje skupine prijateljstva te da će po povratku u Argentinu urgirati na njeno što hitnije formiranje, a da će to biti jedna od prvih točaka koju novi Kongres treba raspraviti i riješiti. Majdenić je zahvalila na toplim riječima te ponovila da je Hrvatska zainteresirana da Argentina otpočne s korištenjem hrvatskih luka za izvoz svojih dobara u centralnu i istočnu Europu posebno istaknuvši želju za što skorijim otvaranjem rezidentnog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Taccetti je rekao da je već imao bilateralni susret u Ministarstvu vanjskih poslova te najavio tjedan argentinskog filma u Hrvatskoj. Istaknuo je i da je Argentina pokazala veliki interes da svoje robe izvozi preko hrvatskih luka budući da većinu svojih roba izvozi preko Rotterdama, iako bi luka Rijeka ili luka Ploče bili prihvatljiviji, zbog relativne blizine i povezanosti s centralnom i istočnom Europom. Taccetti je naglasio da bi veleposlanica Republike Hrvatske u Argentini trebala izložiti sve prednosti hrvatskih luka. Uz to, Victorio Taccetti je rekao da Hrvatska i Argentina mogu i trebaju surađivati i na područjima znanosti i tehnologije, energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije te na osjetljivom području zaštite ljudskih prava. Izrazivši zahvalnost na sastanku, Taccetti je istaknuo da se suradnja može ostvariti na mnogobrojnim područjima i da su mogućnosti za daljnje aktivnosti velike.

Na kraju razgovora, voditeljica skupine Majdenić zahvalila je na svemu te izrazila uvjerenje da će buduća suradnja između dviju skupina prijateljstva biti izvrsna.

Author: Hrvatsko-Argentinska međuparlamentarna skupina prijateljstva