Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a boravilo u službenom posjetu talijanskoj regiji Molise

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, predvođeno voditeljem Toninom Piculom, boravilo je u službenom posjetu talijanskoj regiji Molise 10. i 11. travnja 2010., na poziv predsjednika Izaslanstva parlamenta Republike Italije u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

U hrvatskom izaslanstvu bio je i predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić te hrvatski veleposlanik u Republici Italiji Tomislav Vidošević. U talijanskom su izaslanstvu uz predsjednika Migliorija bili senatorica Laura Allegrini i senator Nino Randazzo te zastupnici iz regije Molise Michele Iorio, Michele Picciano, Nicolino A'Ascanio, Gianfranco Vitagliano, Sabrina De Camellis, Giusepe Astore i Ulisse Di Giacomo.

Posjetu dvaju parlamentarnih izaslastava regiji Molise, gdje živi nešto više od dvije tisuće Hrvata, najmanja priznata jezična manjina u Italiji, domaćin je bio predsjednik regije Molise Michele Iorio. Prvoga dana saborsko je izaslanstvo posjetilo općine Acquaviva Collecroce/Kruč, San Felice/Filič i Montemitro/Mundimitar i susrelo se s gradonačelnikom Enricom Fagnanijem, gradonačelnicom Rosidom Norelli i zamjenikom gradonačelnice Silvanom Giorgettom. U Mundimitru je održan i sastanak s predsjednikom Ioriom, nakon čega je održana konferencija za novinare.

Predsjednik Iorio izvijestio je hrvatske i talijanske parlamentarce o usvojenim prijedlozima za promjene regionalnoga Statuta, kojima će se omogućiti stalno mjesto predstavnika hrvatske manjinske zajednice u institucijama regije Molise, te o više zajedničkih projekata potpore regionalnim sredstvima i sredstvima EU trima općinama u kojima žive moliški Hrvati. Predsjednik Migliori naglasio je kako su manjine i njihova zaštita u prošlosti tretirane kao povod za ratove, a danas su upravo suprotno, mostovi prijateljstva i suradnje dvaju naroda i država. 
Tonino Picula istaknuo je važnost Ustavnoga zakona o zaštiti manjina u Republici Hrvatskoj i naglasio iznimnu važnost ovoga posjeta, o čijim će se rezultatima izvijestiti i Parlamentarna skupština OESS-a, te pozvao talijanske kolege da na jesen ove godine posjete talijansku manjinsku zajednicu u Hrvatskoj. Ponovio je prijedlog predsjednika Bebića da se ove godine, kada se obilježava 500. obljetnica dolaska Hrvata iz Dalmacije u Molise, simbolički obilježi i dolaskom tradicionalnih neretvanskih lađa iz grada Ploča u grad Termoli. Veleposlanik Vidošević izvijestio je o skorom posjetu predsjednika Ioria Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Izaslanstva su s predsjednikom Iorijem i predsjednikom Regionalnoga vijeća Piccianom posjetila Termoli, gdje je na katamaranu održana konferencija za medije u povodu skore uspostave brodske veze Ploče-Termoli te je posjećeno brodogradilište Cantieri Navali Termoli. Zajednički je naglašena važnost povezivanja dviju jadranskih obala i velike mogućnosti razvoja različitih vidova gospodarske suradnje, kojima znatno mogu pridonijeti hrvatska i talijanska manjinska zajednica u Italiji i Hrvatskoj.

Drugoga dana posjeta saborsko je izaslanstvo nazočilo misnom slavlju i posvećenju obnovljene crkve Santa Maria Divina – Madona del Castello u općini San Felice/Filič, gdje je misno slavlje predvodio mons. Gianfranco De Luca, biskup Termolija i Larina, te obišlo lokalitet Selo u općini Montemitro/Mundimitar, gdje su se Hrvati u zbjegu pred Turcima prvo naselili u Moliseu, a u crkvi Sv. Lucije susrelo se sa župnikom fra Petrom Milanovićem. Posjet je uslijedio nakon službenih posjeta Republici Italiji predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i predsjednika Republike Stjepana Mesića u listopadu i studenome prošle godine, te se dobro uklopio u iznimno intezivne i prijateljske odnose između Hrvatske i Italije, potvrdivši i ovaj put spremnost obiju država, kako na središnjoj tako i na regionalnim i lokalnim razinama, u pružanju zaštite i potpore hrvatskoj manjini u Italiji i talijanske manjine u Hrvatskoj.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a