Goran Marić i članovi Odbora primili Odbor za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić i članovi Odbora primili su u službeni posjet Odbor za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke. Sastanku je nazočio i veleposlanik Slovačke Republike u RH Roman Supek.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić predstavio je uvodno članove Odbora te upoznao goste s djelokrugom i načinom rada Odbora. Odnosi dviju zemalja vrlo su dobri no prostora za širenje suradnje ima dosta, istaknuli su sugovornici. Predsjednik Odbora za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke Jozef Burian rekao je da će Slovačka i dalje biti partner Hrvatske na njezinom putu za pristupanje Europskoj uniji.

Središnja tema sastanka bila je ekonomska situacija i poduzete mjere dviju država za oporavak nacionalnih gospodarstava. Predsjednik Odbora za financije, proračun i valutu Jozef Burian upoznao je domaćine s aktualnim stanjem u slovačkom gospodarstvu, posebno istaknuvši orijentiranost Slovačke na izvoz, proizvodnju i održavanje stabilnosti bankarskog sustava. Kao prioritete antirecesijskih mjera izdvojio je očuvanje visokog stupnja zaposlenosti, smanjivanje rizika za strane investicije i rasterećenje poduzetnika.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić rekao je da je Slovačka primjer dobre ekonomske strategije okrenuta prvenstveno realnom sektoru i proizvodnji. Spomenuta je i niska razina zaduženosti države te činjenica da udio izvoza u društvenom bruto proizvodu iznosi oko 80 posto. Sugovornici su razgovarali i o mjerama za suzbijanje nelikvidnosti te o kretanjima u bankarskom sektoru. Goran Marić i Jozef Burian složili su se da bi ova godina mogla donijeti pozitivan zaokret u gospodarskim kretanjima. Ipak, potrebna je jača regulacija međunarodnog financijskog sustava kako bi se u budućnosti izbjegli slični ekonomski potresi. Sugovornici su se složili kako je državne mjere potrebno usmjeriti prema poticanju proizvodnje, privlačenju novih investicija te podizanju razine zaposlenosti. Dogovoreno je daljnje intenziviranje suradnje dvaju srodnih odbora.

Author: Služba za odnose s javnošću