Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica predsjedao Skupštinom Interparlamentarne unije (IPU)

Bangkok – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica predsjedao je jučer poslijepodnevnim zasjedanjem 122. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) koja se održava u Bangkoku od 27. ožujka do 1. travnja 2010. Kao voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora, Mimica je izabran za jednog od potpredsjednika 122. skupštine te najstarije međunarodne političke organizacije osnovane još 1889. 

U općoj raspravi o političkoj, gospodarskoj i socijalnoj situaciji u svijetu, potpredsjednik Mimica govorio je u okviru glavne teme "Parlamenti u središtu političke pomirbe i dobrog upravljanja". 

Govoreći o izazovima s kojima su države suočene u današnjem vremenu globalne financijske i gospodarske krize, istaknuo je nužnost sudjelovanja parlamenata u kreiranju i nadzoru provođenja nacionalnih i međunarodnih politika za financijski i gospodarski oporavak. Pritom je naglasio da je uključivanje parlamenata u provođenje svake sveobuhvatne reforme ključ dobrog upravljanja i jedno od pitanja koja trebaju biti predmet političke suradnje između parlamentarnih stranaka te između zakonodavne i izvršne vlasti. Kao primjer uspješne političke suradnje istaknuo je nacionalni konsenzus parlamentarnih stranaka te Hrvatskoga sabora i Vlade oko pristupanja Europskoj uniji.

Tijekom današnjeg dana nastavlja se rad u Odboru za demokraciju i ljudska prava IPU-a za izradu konačnog prijedloga Rezolucije o sudjelovanju mladih u demokratskim procesima čija je izvjestiteljica Marija Lugarić.

Govor potpredsjednika Sabora Nevena Mimice

Author: Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri IPU