Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio talijanskog veleposlanika Alessandra Pignattia Morana di Custozu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet veleposlanika Talijanske Republike u RH Alessandra Pignattia Morana di Custozu.

Glavne teme sastanka bile su odnosi dviju zemalja i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Sugovornici su se složili da su odnosi Hrvatske i Italije vrlo dobri i sadržajni. Naglašena je intenzivna gospodarska suradnja i redoviti susreti dužnosnika dviju zemalja na visokim razinama, što potvrđuje i najavljeni skori susret premijerke Jadranke Kosor s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem. 

Veleposlanik Talijanske Republike Alessandro Pignatti Morano di Custoza rekao je da Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU i zaključivanje pregovora do kraja ove godine. Iako Hrvatska mora dovršiti započete reforme, vidljiv je pomak na svim poljima, rekao je Custoza. Sugovornici su se osvrnuli i na nedavnu presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o uklanjanju raspela iz učionica. Talijanska Vlada podnijela je žalbu na tu presudu, obavijestio je Matušića veleposlanik Custoza, jer smatra da su raspela dio talijanske tradicije i da ne narušavaju slobodu vjeroispovijesti koja je zajamčena svim građanima.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić podsjetio je na otvoreni poziv Odboru za vanjsku politiku talijanskog Zastupničkog doma za posjet Hrvatskome saboru. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću