Mario Zubović primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Turske

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članovi Odbora primili su u radni posjet Odbor za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Republike Turske koji predvodi predsjednik Odbora Murat Mercan.

Obostrano je ocijenjeno da su odnosi Hrvatske i Turske odlični, bez ijednog otvorenog pitanja, dapače, dvije zemlje međusobno se podržavaju i pomažu još od vremena osamostaljenja Hrvatske. Kontakti na svim razinama, sve do najvišeg nivoa predsjednika vlada, parlamenata i država, stalni su i učestali, a suradnja na raznim područjima permanentno jača i produbljuje se.

Mario Zubović ukratko je iznio parlamentarnu dimenziju čitavog procesa europskih integracija, istaknuvši da je u Hrvatskome saboru po tom pitanju uspostavljen konsenzus svih stranaka koje članstvo u EU vide kao hrvatski strateški vanjskopolitički cilj. Iznio je svoje uvjerenje da će potpora hrvatske javnosti, koja u ovom trenutku iznosi oko 50 posto, rasti kako će Hrvatska biti bliže pristupanju u EU. Informirao je visoku delegaciju o planovima u pregovorima Hrvatske s EU i spremnosti da se do kraja ove godine otvore sva pregovaračka poglavlja, neka i zatvore, kako bi se do jeseni 2009. godine pregovori Hrvatske s Unijom mogli zaključiti.

Murat Mercan izrazio je želju da se barem jednom godišnje sastaju predsjednici vanjskopolitičkih odbora, jer obje države imaju zajednički vanjskopolitički cilj, članstvo u EU. Mercan je izjavio da Hrvatska daje veliki doprinos stabilnosti čitave regije jugoistočne Europe, ocjenjujući pritom da je upravo pristupanje euroatlantskim integracijama ključ te stabilnosti i razvoja. "Turska za razliku od Hrvatske ima problem pristupa u Europsku uniju koji je kulturološke naravi, naime, neke od članica EU sa skepsom gledaju na pristup Turske u Uniju, jer drže da je upravo kulturološka razlika između Turske i EU nepremostiva, no mi ne odustajemo“, izjavio je Mercan.

Rekao je da će slijedeći tjedan turski parlament ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, dodavši da Turska u tom vojno-političkom savezu želi vidjeti i Albaniju i Makedoniju. U razgovorima je izražena spremnost da dvije zemlje još jače surađuju na planu energetike, te je ocjenjeno da energetska stabilnost podrazumijeva suradnju svih država na prostoru jugoistočne Europe.

Author: Služba za odnose s javnošću