Frano Matušić primio potpredsjednika Vlade Republike Makedonije za europske poslove Vaska Naumovskog

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u radni posjet potpredsjednika Vlade Republike Makedonije za europske poslove Vaska Naumovskog. 

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Hrvatska snažno podupire proces pristupanja Makedonije NATO-u i Europskoj uniji, i politički i suradnjom na konkretnim projektima, rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić. Iskustva Hrvatske su nam iznimno bitna, odgovorio je potpredsjednik Vlade Republike Makedonije Vasko Naumovski, posebno u procesu pristupanja Europskoj uniji koji Hrvatska upravo dovršava. Frano Matušić upoznao je goste s aktualnom fazom pregovora izrazivši uvjerenje da će Hrvatska do kraja lipnja zatvoriti preostalih šest plus jedno tehničko poglavlje. Govoreći o izazovima u tom procesu posebno je istaknuo restrukturiranje gospodarstva i reformu uprave. Hrvatskoj je puno pomogao konsenzus političkih stranaka o ovom pitanju, dodao je, koji je neutralizirao korištenje pregovora u dnevnopolitičke svrhe.

Odgovarajući na pitanja gostiju, Frano Matušić predstavio je suradnju Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta u procesu pregovora te pripreme za novu ulogu parlamenta unutar Europske unije. U ovom trenutku fokus parlamentarne diplomacije je jačanje suradnje s parlamentima članica Europske unije radi ubrzavanja faze ratifikacije ugovora o pristupanju. Dvije države nastavit će blisku suradnju na više područja, složili su se sugovornici. Nadamo se da će Hrvatska i nakon pristupanja Europskoj uniji nastaviti snažno podupirati Makedoniju, zaključio je Vasko Naumovski, što je Frano Matušić potvrdio dogovorivši nastavak suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću