U Saboru održana radionica o prilikama i izazovima Europske energetske unije

Zagreb - U Hrvatskom saboru u petak je u zajedničkoj organizaciji Odbora za europske poslove i Europskog foruma za obnovljive izvore energije (EUFORES) održana radionica s temom „Prilike i izazovi Europske energetske unije - energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj“.

Cilj radionice bio je približavanje politike energetske učinkovitosti u Europi i osvješćivanje šire javnosti o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije u kontekstu održivog razvoja.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta, Europske komisije, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gospodarskog sektora, akademske zajednice i civilnog društva.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ukazao je na problematiku uvoza fosilnih goriva u Uniju koja nastoji biti globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena. Istaknuo je važnost sudjelovanja Hrvatske u programima regionalne suradnje i makroregionalnim strategijama, posebice u pogledu zauzimanja zajedničkog pristupa u plinskom sektoru i sektoru električne energije.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević naglasio je specifičan geopolitički položaj Hrvatske kao države sa značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije, osobito vode i vjetra koji mogu biti važnom okosnicom za daljnji razvoj gospodarskih grana, posebice turizma. -Za građane i gospodarstvo od posebne je važnosti cijenu energenata iz obnovljivih izvora učiniti pristupačnijom, istaknuo je Milošević.

Tijekom radionice se između ostaloga razgovaralo o važnosti zadovoljavanja rastućih potreba za energentima korištenjem energije iz obnovljivih izvora. Sudionici s k tome razmijenili mišljenja o energetskoj obnovi zgrada, pri čemu je navedeno da je u Hrvatskoj u dvije godine obnovljeno 5.500 obiteljskih kuća i 180 stambenih zgrada, a predstavljeno je i Izvješće o stanju politike energetske učinkovitosti u državama članicama Europske unije.

Završno je zaključeno kako nacionalni parlamenti igraju važnu ulogu u kreiranju povoljnog društvenog, pravnog i političkog okruženja za razvoj obnovljive i čiste energije, budući da se u njima otvara jedinstveni prostor za raspravu o energetskim pitanjima i strategijama.

Author: Odbor za europske poslove