Članovi triju odbora primili povjerenika Europske komisije za socijalnu politiku i zapošljavanje Lászla Andora

Zagreb - Članovi Odbora za europske poslove, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku primili su u posjet povjerenika Europske komisije za socijalnu politiku i zapošljavanje Lászla Andora.

U uvodnom dijelu susreta dužnosnici Hrvatskoga sabora izvijestili su povjerenika Europske komisije za socijalnu politiku i zapošljavanje Lászla Andora o aktivnostima radnih tijela. Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Modekar izvijestio je goste o radu Odbora s osvrtom na djelovanje Sabora u europskim poslovima. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Romana Jerković predstavila je gostima teme kojima se Odbor bavi, posebno istaknuvši ranjive skupine društva. Članica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol informirala je goste o djelokrugu rada Odbora, izdvojivši područje zapošljavanja u privatnom i javnom sektoru te socijalni dijalog i socijalno partnerstvo kao izrazito važna područja djelovanja Odbora. 

Povjerenik Europske komisije za socijalnu politiku i zapošljavanje Andor hrvatskim je kolegama predstavio fokus Europske komisije u kontekstu politike zapošljavanja. Andor se posebno osvrnuo na problem nezaposlenosti mladih u zemljama Europske unije. Predstavio je i mjere za zapošljavanje mladih te mogućnosti za financiranje projekata koji se odnose na zapošljavanje. Strukturne reforme orijentirane na edukaciju i praksu te solidarnost među građanima važan su instrument za rješenje problema nezaposlenosti mladih, dodao je Andor. 

U nastavku se razgovaralo i o mobilnosti zaposlenika s fokusom na potencijal profesionalne i studentske mobilnosti po pojedinim zemljama Europske unije.
 

Author: Služba za medije