Odbor za europske poslove sastao se s Odborom za europske integracije Skupštine Kosova

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, potpredsjednik Odbora Jozo Radoš i član Odbora Igor Kolman održali su sastanak sa izaslanstvom Odbora za europske integracije Skupštine Kosova koje je predvodio predsjednik tog Odbora Lutfi Haziri.
 
Predsjednik Odbora Mondekar informirao je goste o novim zadaćama Odbora za europske poslove, ujedno ponudivši pomoć i potporu kosovskom parlamentu u vidu razmjene iskustava. Lutfi Haziri zahvalio je Hrvatskoj što je "dovela Europu u svoju zemlju, jer je tako dovela Europu i u regiju". Davši kratak prikaz kosovskog europskog puta, najveći naglasak stavio je na potrebu liberaliziranja viznog režima koji je za Kosovo izrazito strog, a građane te zemlje primorava na život izoliran od ostatka svijeta. Iznio je čvrsto uvjerenje kako je Hrvatska model koji Kosovo treba slijediti, najbolji primjer za našu regiju.
 
Mondekar je kosovsko izaslanstvo u kratkim crtama proveo kroz težak put koji je Hrvatska prošla tijekom EU integracija, ponudivši to hrvatsko "teže iskustvo" iz kojeg Kosovo može dosta naučiti. Istaknuo je administrativne kapacitete i komuniciranje Europe javnosti kao dvije izrazito važne teme o kojima treba posebno voditi brigu tijekom cijelog europskog procesa.
 
Glauk Konjufca, član Odbora za europske integracije, a ujedno i potpredsjednik Skupštine Kosova, požalio se kako još uvijek pet zemalja članica Europske unije nije priznalo neovisnost Kosova, što zemlji stvara dodatne probleme na putu prema EU integracijama. - Posljednje Izvješće Europske komisije ipak je Kosovu ponudilo tračak nade kako se stvari pomiču prema naprijed, rekao je Konjufca. Gëzim Kasapolli, zamjenik ministra europskih integracije Republike Kosovo, pohvalio se političkim konsenzusom svih stranaka na Kosovu kada je put prema Europskoj uniji u pitanju. U međuvremenu su održali brojne sastanke i seminare obuke s hrvatskim kolegama, što im je uvelike pomoglo, a i kosovska se situacija promijenila nabolje, pa "ako smo prije s ljudima mogli podijeliti samo san, sada možemo s njima podijeliti i plan", rekao je Kasapolli.
 
Zastupnici Kolman i Radoš, iznoseći svoja mišljenja i savjete, složili su se kako su politički konsenzus i podrška naroda dva najvažnija čimbenika na putu eurointegracija jedne zemlje. Pružili su potporu svim zemljama iz regije da što prije postanu članice europske obitelji jer je to od velike važnosti i za političku i za gospodarsku stabilnost naše zajedničke regije. 

Author: Služba za medije