Hrelja i Őry razgovarali o mirovinskom sustavu, zapošljavanju i socijalnoj politici

Zagreb – Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja i članovi Odbora sastali su se u Hrvatskome saboru sa izaslanstvom Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskoga parlamenta na čelu sa Csabom Őryjem. Prvi je to posjet nekog izaslanstva Europskoga parlamenta Hrvatskomu saboru nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije.

Obrativši se izaslanstvu EP-a na početku sastanka, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izrazio je zadovoljstvo posjetom Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja EP-a, što smatra odličnom prilikom za aktivan doprinos Sabora u kreiranju europskih socijalnih politika.

Hrelja je izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja EP-a uvodno upoznao s djelokrugom rada saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, istaknuvši porast broja umirovljenika te stope nezaposlenosti kao fokus interesa rada Odbora. Tijekom svog izlaganja, Hrelja je pojasnio hrvatski mirovinski sustav te skrenuo pozornost na to da je u posljednjih dvadesetak godina, za razliku od ostalih članica EU-a, uz tranziciju i globalizaciju bio pogođen okolnostima i posljedicama Domovinskog rata. Nadalje je upoznao svoje sugovornike s tim da bi se novi Zakon o radu, koji bi trebao doprinijeti fleksibilizaciji radnog odnosa, ove jeseni trebao naći u saborskoj proceduri. Govoreći o stopi nezaposlenosti (podaci DZS-a za srpanj, 2013.: 18,5 posto), iznio je i podatak kako u Hrvatskoj postoji sustav doprinosa kojim se financira dio programa radi većeg zapošljavanja. U pogledu pitanja socijalnog dijaloga i partnerstva, Hrelja je eurozastupnike upoznao s postojanjem Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali i s novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invliditetom koji se nalazi na dnevnom redu tekuće saborske sjednice. 

Őry je uz Višegodišnji financijski okvir, slobodu kretanja radnika te zapošljavanje mladih kao trenutačni temeljni fokus rada svog Odbora u EP-u istaknuo pregovore koji se s Vijećem vode o utemeljenju fonda za najpotrebitije koji bi trebao zaživjeti 1. siječnja 2014. godine, a u kojem bi trebale sudjelovati sve države članice EU-a. Na sastanku se razgovaralo i o iskustvima Hrvatske s drugim mirovinskim stupom, prenosivosti mirovinskih prava, novim formulama indeksacije mirovina, radu na crno i problemima radnih inspekcija te dobi za odlazak u mirovinu.

Tijekom svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja EP-a sastat će se i s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata, potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem, predstavnicima civilnog društva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te pomoćnikom ministrice za vanjske i europske poslove Hrvojem Marušićem.
 

Author: Služba za medije