Milorad Pupovac sastao se s veleposlanikom Ruske Federacije Konarovskim

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je u radni posjet veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Mihaela Konarovskog. 

Obostrano je izražena spremnost da se međuparlamentarna suradnja i kontakti dodatno osnaže i pojačaju, s ciljem uspostavljanja još boljih odnosa između dvije države i naroda, posebice na planu gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. Tome će svakako pridonijeti svojim djelovanjem i jačanjem aktivnosti skupine prijateljstva dva parlamenta.

Milorad Pupovac ukratko je predstavio glavne zadaće Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora, te njegovu strukturu. U Hrvatskome saboru djeluje 61 skupina prijateljstva koja njeguje suradnju i međuparlamentarne kontakte sa 61 zemljom, rekao je Pupovac te naglasio da je iskazan velik interes zastupnika za djelovanjem upravo u Hrvatsko-ruskoj skupini prijateljstva. Napomenuo je da zastupnici izabrani u tu Skupinu, trebaju biti važan kanal za razvijanje ne samo parlamentarne, već i privredne dimenzije u suradnji dvije države, koja može i treba rasti. 

Mihael Konarovski je rekao da većina članova Rusko-hrvatske skupine prijateljstva u Dumi odražava međustranačku strukturu same državne Dume. Iznio je svoj stav da bi se zastupnici koji djeluju u skupinama prijateljstva trebali više zauzeti za pojačavanje ukupne suradnje između država, posebice na planu gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, poticanja investicija i slično. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Rusije u Vijeću sigurnosti, te se zanimao za ulogu Hrvatskoga sabora u pregovaračkom procesu Hrvatske s EU. Milorad Pupovac predstavio je ukratko glavne zadaće Hrvatskoga sabora i ogroman posao koji obavlja na uskladbi hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. To svoje iskustvo na zakonodavnom planu, kao i praćenja tijeka pregovora s EU, Hrvatski sabor će spremno staviti na raspolaganje parlamentima susjednih zemalja, te na taj način podržati put ka europskim integracijama u tim zemljama.

Razgovor je zaključen zajedničkom ocjenom da je stabilnost cijele regije jugoistočne Europe u interesu svake pojedine zemlje te regije, a veleposlanik Konarovski pritom je istaknuo da "upravo Hrvatska kao jedna od vodećih zemalja u regiji ima veliku odgovornost za širenje područja stabilnosti, sigurnosti i mira".    

Author: Služba za odnose s javnošću