Izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova sudjelovalo na sastanku s temom ekonomskog osnaživanja žena

Bruxelles – Predsjednik i članice Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić, Ljubica Ambrušec, Romana Jerković i Marija Puh sudjelovali su na međuparlamentarnom sastanku s temom "Ekonomsko osnaživanje žena" koji se u organizaciji Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta (FEMM) održao u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Skup je okupio više od 60 zastupnica i zastupnika iz 15 država članica Europske unije, Europskog parlamenta, država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji te država europskog južnog i istočnog susjedstva radi razmjene mišljenja o iskustvima i praksama u promicanju ekonomskog položaja žena i rodne ravnopravnosti.

U sklopu sastanka održano je pet radionica u kojima je bilo govora o sudjelovanju žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), suzbijanju nasilja nad ženama i promicanju osnaživanja žena, ulozi rodno osjetljive politike u promicanju uključivog rasta, ravnoteži između privatnog i poslovnog života i uzrocima i različitim aspektima nejednakosti između žena i muškaraca na tržištu rada, u političkoj sferi i na rukovodećim i upravljačkim pozicijama te ekonomskom osnaživanju žena u kontekstu ostvarivanja Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Sudionicima skupa obratile su se Lamya Haji Bashar i Hauwa Ibrahim, dobitnice Nagrade Sahkarov za slobodu mišljenja za 2005. i 2016. godinu, koje su svjedočile o svojim iskustvima izloženosti ekstremizmu i nasilju kao i angažmanu u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama. U sklopu sastanka održana je i svečana dodjela godišnje Nagrade Europske unije za žene inovatorice.

Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić pozdravio je potresna svjedočanstva pravne i aktivističke borbe Lamye Haji Bashar i Hauwe Ibrahim koja su potakla i nadahnula mnoge. Informirao je o stanju prava žena u Hrvatskoj i konstatirao da se problematika nepoštivanja prava žena uglavnom odnosi na slučajeve nasilja u obitelji, neravnopravnosti u plaćama između žena i muškaraca te visok udio žena u ukupnom broju nezaposlenih.

Naglasio je značaj borbe protiv nasilja nad ženama u obitelji i u tom smislu izvijestio da se ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istambulska konvencija) u Hrvatskoj očekuje tijekom ove godine. Istaknuo je značaj jačanja svijesti o ravnopravnosti spolova te nužnost prilagodbe svih politika, ekonomskih stajališta, razvoja tehnologija pa i religijskih tumačenja, podređujući ih i razvijajući ih oko ravnopravnosti spolova kako putem zakonodavstva tako i osobnim primjerima u svakodnevnom ponašanju. Zaključno je pozvao na zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja svijeta mira, suradnje i ravnopravnosti.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove