Članovi Hrvatsko-irske skupine prijateljstva primili veleposlanicu Irske Olive Hempenstall

Zagreb - Članovi Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva održali su sastanak s veleposlanicom Irske Olive Hempenstall.

Veleposlanica Hempenstall upoznala je članove Skupine s trenutačnom političkom situacijom u Irskoj koja je u posljednjih nekoliko tjedana poljuljala stabilnost vlade te utjecaju Brexita na Irsku, posebno u kontekstu trgovinske razmjene i kontrole granica Europske unije. Upoznala je zastupnike s činjenicom da je tjedna trgovinska razmjena Irske i Ujedinjene Kraljevine iznosila 1.2 milijarde eura te kako su irske kompanije nakon britanskog referenduma u potrazi za novim tržištima u Europskoj uniji. Istaknula je kako će tradicionalno prijateljskim odnosima Hrvatske i Irske značajno pridonijeti i planirani posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Irskoj u travnju ove godine te iskazala nadu za intenziviranjem posjeta na parlamentarnoj razini.

Voditelj Hrvatsko-irske skupine prijateljstva Domagoj Hajduković predstavio je članove Skupine te rekao kako će se uskoro, u suglasnosti s predsjednikom Hrvatskoga sabora, uputiti poziv predsjedniku Donjeg doma Parlamenta Irske i članovima Irsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva za posjet Hrvatskoj. Istaknuo je potrebu jačanja suradnje dvaju parlamenata, što je uvelike olakšano stalnim veleposlanstvom Irske u Zagrebu.

Veleposlanica Hempenstall pozvala je članove Skupine na proslavu nacionalnog dana Irske - Dana sv. Patrika te dodala kako će se tom prigodom zazelenjeti fontane u Zagrebu te Trsatska gradina iznad Rijeke, koja je u jednom povijesnom razdoblju bila u vlasništvu irskog vojskovođe Lavala Nugenta.

Author: Hrvatsko-irska međuparlamentarna skupina prijateljstva