Gvozden Srećko Flego primio belgijsku veleposlanicu Nancy Rossignol

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego susreo se s veleposlanicom Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nancy Rossignol.

Veleposlanica Rossignol izvijestila je Flegu o aktivnostima tijekom predsjedanja njezine zemlje Odborom ministara Vijeća Europe. Naglasila je kako Belgija vrlo ozbiljno uzima svoje predsjedanje jer se smatra da organizacija kao što je Vijeće Europe u današnjim kriznim okolnostima ima i puno veće značenje, posebno u prevladavanju različitosti i otvaranju kanala za komunikaciju i dijalog. 

Rossignol je posebno izrazila zabrinutost zbog rastućega ekstremizma i džihadizma u svijetu. Istaknula je da vjeruje kako Hrvatska i Belgija dijele stajališta o važnosti obrane ljudskih prava te skrenula pozornost na organiziranje dvaju važnih predstojećih sastanaka u sklopu belgijskoga predsjedanja VE-om – Konferencije na visokoj razini posvećene primjeni presuda Europskoga suda za ljudska prava, koja će se održati 26. - 27. ožujka 2015. u Bruxellesu, te ministarske konferencije članova Odbora ministara VE-a koja je predviđena za kraj svibnja.
 
Voditelj Izaslanstva HS-a u PSVE-u složio se s njezinim stajalištima, posebno vezano uz važnost Konvencije o ljudskim pravima VE-a te Europskoga suda za ljudska prava. Istaknuo je kako se u Hrvatskome saboru daje posebna pozornost primjeni presuda Europskoga suda za ljudska prava te je u tom kontekstu izdvojio prošlogodišnji sastanak koji se o toj temi održao u HS-u, a na kojem su sudjelovali svi ključni državni čimbenici tog procesa – ministar pravosuđa, predsjednica Ustavnoga suda, predsjednik Vrhovnoga suda, hrvatska sutkinja u ESLJP-u, zastupnica RH pred Sudom te predsjednici mjerodavnih odbora u Saboru kao i mnogi zastupnici. Flego je kazao kako je dogovoreno da će ovakvi sastanci postati redoviti. 
 
Sugovornici su se također složili da je važno boriti se i za prava nacionalnih manjina te posebno protiv govora mržnje, a Gvozden Srećko Flego podsjetio je da se u Parlamentarnoj skupštini nedavno formirala Alijansa parlamentaraca protiv govora mržnje.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove