Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio iranskog veleposlanika Mohsena Sharifa Khodaeija

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je veleposlanika Islamske Republike Iran Mohsena Sharifa Khodaeija.

Sugovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima Irana i Hrvatske. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić kazao je da su odnosi dviju zemalja zadovoljavajući, ali da postoji i otvoren prostor za njihovo intenziviranje. Parlamentarna suradnja vrlo je važna te ju treba podupirati posebice na razini međuparlamentarnih skupina prijateljstva, suglasni su sugovornici. Kulturna suradnja dviju zemalja je vrlo aktivna posebice na području filmskih i glazbenih festivala. Između Hrvatske i Irana postoji mnogo potencijala i za ekonomsku suradnju, slažu se veleposlanik Khodaei i Matušić.

U nastavku je predsjednik Odbora Matušić izvijestio veleposlanika o trenutačnoj fazi pregovaračkog procesa Republike Hrvatske s Europskom unijom. Očekujemo da će pregovori biti dovršeni do sredine 2011. godine, nakon čega slijedi potpisivanje Ugovora o pristupanju te njegova ratifikacija, rekao je. 

Veleposlanik Khodaei i predsjednik Odbora Matušić razmijenili su stajališta i o aktualnoj političkoj situaciji u Egiptu izrazivši uvjerenje u skoro stabiliziranje stanja. U završnom dijelu sastanka veleposlanik je uputio poziv Odboru za vanjsku politiku za posjet iranskom parlamentu.

Author: Služba za odnose s javnošću