Predstavnice udruga žena žrtava rata posjetile Sabor

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Milanka Opačić, predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić i potpredsjednica Odbora za turizam Ljubica Ambrušec primili su danas u Hrvatskome saboru predstavnice udruga žena žrtava rata.

Predstavnice udruga „Majke enklave Srebrenica i Žepa, „Žena Podrinja“-Bratunac, „Žene u crnom“, „Žene u Domovinskom ratu“, „Žena-žrtva rata“, „Vukovarske majke“, „Sunčica“, „Centar za promicanje ženskih prava“- Glogovac i „Centar za rehabilitaciju žrtava mučenja“- Priština borave u Hrvatskoj u povodu I. međunarodne konferencije „Žena osnažuje ženu“ u organizaciji zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i predsjednice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Sanele Kantarević.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Milanka Opačić podržala je rad konferencije „Žena osnažuje ženu“, istaknuvši kako su sve sudionice vrlo hrabre i snažne žene koje su prošle nezamislive patnje. Konferencija je prilika za iskazivanje međusobne podrške ali i mogućnost za ukazivanje na probleme položaja žena žrtava rata, kazala je Opačić.

Zastupnica Ljubica Ambrušec izrazila je zadovoljstvo organizacijom konferencije „Žena osnažuje ženu“, istaknuvši kako je riječ o snažnom i humanom djelu. –Rat je ostavio psihološke i socijalne traume, no još uvijek postoji prostor za aktivnije institucionalno djelovanje u pružanju pomoći ženama žrtvama rata, dodala je Ambrušec.

Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je podršku radu svih nazočnih udruga te dodao: "U svakom čovjeku postoji čežnja za istinom i pravdom, a vaša je uloga traženje istine i bez vas puno toga ne bismo znali". U nastavku sastanka raspravljalo se i o pitanju nestalih osoba za vrijeme Domovinskog rata, odštetama za žene silovane u Domovinskom ratu kao i o drugim poteškoćama s kojima se suočavaju predstavnice udruga.

Author: Služba za medije