Izaslanstvo Odbora za europske poslove u radnom posjetu Crnoj Gori

Podgorica – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević te članovi Odbora Joško Klisović i Irena Petrijevčanin Vuksanović borave u radnom posjetu Crnoj Gori, na poziv crnogorskog ministra europskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića.

Trodnevni radni posjet započeo je sastankom s ministrom Pejovićem koji je zahvalio Hrvatskoj i Hrvatskom saboru na kontinuiranoj podršci crnogorskim aspiracijama prema članstvu u Europskoj uniji i pruženoj stručnoj pomoći. Ukratko je predstavio status crnogorskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji te ratifikacije Protokola o pristupanju Crne gore NATO-u. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević izrazio je punu podršku Crnoj Gori na euroatlantskom putu, osobito izrazivši zadovoljstvo skorašnjim članstvom Crne Gore u NATO savezu. Sugovornici su se složili da trenutačna situacija u Europskoj uniji ne pogoduje Crnoj Gori, kao niti politici proširenja općenito. Klisović i Petrijevčanin Vuksanović su ukazali na važnost zadržavanja individualnog pristupa prema državama kandidatkinjama za članstvo, bez svrstavanja u određene „pakete“.

Izaslanstvo Odbora za europske poslove sastalo se nadalje s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, predsjednikom Odbora za europske integracije Adrijanom Vuksanovićem i članovima Odbora, predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem te s predsjednikom Odbora za ekonomiju, financije i budžet Vujicom Lazovićem i članovima Odbora. Izaslanstvo saborskog Odbora za europske poslove je u razgovorima istaknulo hrvatsku predanost nastavku politike proširenja Europske unije, kojom se ujedno širi i prostor stabilnosti. Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine istaknuto je kao prilika za davanje dodatnog poticaja proširenju. Sugovornici su tijekom sastanaka obostrano izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima između Crne Gore i Hrvatske, kao primjerom dobrosusjedskih odnosa u kojima se otvorena pitanja rješavaju dijalogom i suradnjom.

U nastavku radnog posjeta izaslanstvo Odbora sastalo se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore sa sjedištem u Tivtu, s kojima se razgovaralo o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Posljednjeg dana posjeta član Odbora za europske poslove i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović razgovarat će s ministricom bez portfelja u crnogorskoj vladi i predsjednicom Hrvatske građanske inicijative Marijom Vučinović. Boravak u Crnoj Gori bit će zaključen sudjelovanjem Joška Klisovića i hrvatskog veleposlanika u Crnoj Gori Veselka Grubišića na panel raspravi u podgoričkom EU info centru s temom „Razmjenom iskustva do članstva: kako Hrvatska pomaže Crnoj Gori“.

Author: Odbor za europske poslove