Neven Mimica primio državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske Vilmosa Szaboa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske Vilmosa Szaboa.

Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske Vilmos Szabo uvodno je rekao da su bilateralni odnosi Mađarske i Hrvatske odlični i bez otvorenih pitanja. Zemlje međusobno surađuju na mnogim područjima, a jedna od glavnih poveznica su i nacionalne manjine Hrvata i Mađara za koje vlade dviju zemalja čine sve kako bi očuvale svoj nacionalni identitet.
Na sastanku se razgovaralo i o ulozi Hrvatskoga sabora u procesu približavanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica predstavio je gostima aktivnosti parlamenta na području harmonizacije hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, istaknuvši pritom da će danas biti zaključen ovogodišnji plan za donošenje "europskih zakona".

Mađarska daje punu pomoć i podršku Hrvatskoj tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji i očekuje što skoriji ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Unije. Potpredsjednik Mimica i državni tajnik Szabo razmijenili su stajališta i o arbitražnom Sporazumu sa Slovenijom, pri čemu je državni tajnik podržao dogovoreno rješenje.

Sugovornici su u završnom dijelu sastanka razmijenili mišljenja i o stanju u regiji.

Author: Služba za odnose s javnošću