Pripadnici vojno-diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj posjetili Odbor za obranu

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić te članovi Odbora Zvonko Milas, Sandra Petrović Jakovina i Dunja Špoljar primili su u posjet trinaest pripadnika vojno-diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj. 

Tomislav Ivić upoznao je goste s djelokrugom rada Odbora posebno ističući suglasje koje prilikom donošenja ključnih odluka na sjednicama Odbora vlada između oporbe i pozicije što smatra bitnim zbog važnosti tema o kojima Odbor odlučuje. Predsjednik Odbora informirao je prisutne o skorašnjoj raspravi koja će se u Hrvatskome saboru održati vezano za dva nova zakona o obrani Republike Hrvatske i službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. 

U ime vojno-diplomatskog zbora okupljenima se obratio doajen, mađarski vojni i zrakoplovni izaslanik, pukovnik László Hajas koji je članovima Odbora za obranu zahvalio na realizaciji današnjeg posjeta te potaknuo svoje kolege na raspravu. Brigadir Eric Prigent, francuski vojni izaslanik obrane, pokrenuo je pitanje smanjenja proračuna za obranu u svim zemljama Europske unije što, prema njegovim riječima, ugrožava ionako oslabljenu sigurnosnu situaciju u Europi, gdje bi u budućnosti bilo mjesta samo za privatne sigurnosne kompanije, što je loše za europsku demokraciju. 

Predsjednik Odbora Ivić potvrdio je kako je kriza pogodila i hrvatski obrambeni sustav gdje se već treću godinu zaredom smanjuje proračun za obranu. Vojni izaslanik Republike Srbije, pukovnik Zoran Bogdanović, raspitivao se o mogućnosti uvođenja vojnog sindikata u Oružane snage RH, a Tomislav Ivić odgovorio mu je kako to nije predviđeno zakonom. Njemačkog vojnog izaslanika, pukovnika Jörga Raubera, zanimalo je zašto se Hrvatska odlučila za organizaciju Obalne straže kao sastavnog dijela oružanih snaga RH. „Ključni element te odluke bio je financijske prirode“, rekao je Ivić. Robert Woods, kapetan korvete i vojni izaslanik obrane Sjedinjenih Američkih Država, postavio je pitanje budućnosti Hrvatske i obrambenih smjernica u svjetlu skorog ulaska u Europsku uniju. Predsjednik Odbora za obranu potvrdio mu je kako će Hrvatska u budućnosti biti odgovorna zemlja članica EU-a kao što je i do sada sve preuzete obveze odgovorno izvršavala u sklopu NATO snaga. 

Tomislav Ivić zaključno je pohvalio ovakav vid susreta s mogućnošću razmjene mišljenja i iskustava istaknuvši kako svim pripadnicima vojno-diplomatskog zbora Odbor za obranu stoji na raspolaganju.
 

Author: Služba za medije