Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila veleposlanika Ruske Federacije Roberta Markaryana

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila je u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Roberta Markaryana.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora rekla je da je Hrvatska iznimno zainteresirana za jačanje bilateralnih odnosa, ne samo na formalnoj razini nego i sadržajnoj, u kojoj će se prepoznati prava volja za suradnju. Produbljivanje gospodarskih odnosa i poticanje ruskih ulaganja u Hrvatskoj znači u prvom redu konkretizaciju već započetih projekata i investicija. Među njima posebno mjesto imaju energetski projekti te započeta ulaganja u turizmu i hotelijerstvu, koja su zastala i čekaju rješenje nekih pravnih pitanja. "Čini mi se da je potrošeno suviše vremena na dogovore i razgovore o mogućnostima i da je krajnji trenutak da se te mogućnosti i poslovi konkretiziraju", naglasila je Željka Antunović.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora iznijela je prioritete hrvatske vanjske politike, a to su ulazak u punopravno članstvo Europske unije, jačanje regionalne suradnje i snaženje bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama, napomenuvši da stvaranje partnerskih odnosa s ostalim svjetskim silama, među kojima je Rusija, nije ništa manje važan prioritet. Istaknula je da su dvije zemlje već prepoznale moguće točke suradnje na gospodarskom, političkom i društvenom planu, a sada je vrijeme da se ta suradnja konkretizira projektima. "Interes je obostran, mi trebamo strane ulagače i kapital, a u Rusiji postoje ti ulagači koji u Hrvatskoj prepoznaju dobre poslovne mogućnosti. Stoga je zadaća politike i diplomacije pomoći u povezivanju tih gospodarskih interesa", ustvrdila je potpredsjednica.

Ruski veleposlanik iznio je svoje dojmove otkako obnaša veleposlaničku dužnost u Republici Hrvatskoj, naglasivši vrlo intenzivan politički život u Hrvatskoj, ali i sadržajne bilateralne odnose Hrvatske i Rusije. Osvrnuo se na dolazeće bilateralne posjete na najvišoj državnoj razini, u prvom redu sljedeći posjet predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Ruskoj Federaciji u prosincu ove godine. Obostrano je zaključeno da susreti na najvišoj razini mogu pripomoći realizaciji brojnih poslovnih mogućnosti i privući interes ruskih gospodarstvenika za investiranje u Hrvatskoj. 

Author: Služba za odnose s javnošću