Saborsko izaslanstvo sudjeluje na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu je u tijeku treći dio godišnjeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koje traje od 25. do 30. lipnja 2017. Na zasjedanju sudjeluje Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u PSVE-u u sastavu: Sanja Putica, voditeljica Izaslanstva te članovi Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Gordan Maras.

Središnja tema zasjedanja su migracije te se u tim okvirima raspravljalo o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migracijsku i izbjegličku krizu u Europi, o europskom odgovoru na tranzitnu migraciju te posljedicama na ljudska prava, o migracijama kao prilici za europski razvoj i integraciju izbjeglica te lekcijama iz nedavnih iskustava i primjerima dobrih praksi. Nakon rasprave, na četiri različita izvješća usvojene su i pripadajuće rezolucije. Okupljenim parlamentarcima su na temu migracija govorili Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe, Giorgos Kaminis, gradonačelnik Atene, Nils Muiznieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe te Morgan Johansson, švedski ministar pravosuđa i migracija.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je tijekom zasjedanja usvojila i rezoluciju o izmjeni Poslovnika PSVE-a, čime će ubuduće biti moguće opozvati sa funkcija visoke dužnosnike Skupštine (predsjednika, potpredsjednika ili predsjednika odbora), u slučaju da više ne uživaju povjerenje Skupštine, odnosno teško povrijede temeljne odrednice Poslovnika.

Na dnevnom redu je i rasprava o uspjesima i propustima zajedničke borbe Europe protiv terorizma, a ostale teme na dnevnom redu zasjedanja uključuju rasprave o prepoznavanju i provedbi načela odgovornosti u Parlamentarnoj skupštini, promicanju integriteta u upravljanju i borbi protiv političke korupcije te parlamentarnom nadzoru nad korupcijom. Također će biti riječi i o situaciji u Bjelorusiji, političkom utjecaju na nezavisne medije i novinare, jačanju socijalnih prava u Europi kao i okončanju seksualnog nasilja i uznemiravanja žena u javnim prostorima.

Skupštini su se obratili i Pavel Filip, premijer Republike Moldove te Duško Marković, premijer Crne Gore, kao i ministar vanjskih poslova Češke Republike Lubomír Zaorálek koji se zastupnicima obratio u svojstvu predsjedavajućeg Odborom ministara Vijeća Europe.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland je tijekom rasprave izrazio zabrinutost zbog kršenja temeljnih prava u Turskoj. Na pitanje hoće li moguće ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj biti “crvena linija” za Vijeće Europe, Jagland je kazao da za smrtnu kaznu nema mjesta u europskom sustavu zaštite ljudskih prava. Naglasio je važnost doprinosa Vijeća Europe na području obrazovanja u kontekstu suočavanja s rastućim antimuslimanskim tendencijama, u suzbijanju govora mržnje te  općenito u podučavanju što zapravo znači živjeti u europskoj demokratskoj obitelji. Tijekom rasprave Jagland je izrazio uvjerenje da će Europska unija pristupiti Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, unatoč zastoju zbog odluke Europskog suda pravde iz prosinca 2015.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora aktivno je sudjelovalo u radu Skupštine i odbora PSVE-a te je tako član izaslanstva Domagoj Hajduković na plenumu govorio na temu borbe protiv političke korupcije, a uključio se i u rasprave o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migracijsku i izbjegličku krizu u Europi te o migracijama kao prilici za europski razvoj.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove