Predsjednik Sabora Jandroković nazočio svečanosti obilježavanja 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u povodu obilježavanja 100. godišnjice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

U svojemu obraćanju na svečanoj sjednici istaknuo je nedovoljno poznatu činjenicu koja povezuje Hrvatski sabor i Medicinski fakultet -  da je upravo Hrvatski sabor kao institucija koja se stoljećima brinula o interesima hrvatskog naroda, zastupala ga i štitila, bio pokretač mnogih inicijativa, a među ostalim, zaslužan je i za osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetio je da je još 1874. godine Hrvatski sabor proglasio "Zakonski članak ob ustrojstvu Sveučilišta Franje Josipa I.", kojim su u okviru novog, modernog Sveučilišta utemeljena četiri fakulteta – Bogoslovni, Pravno-državoslovni, Mudroslovni i Liječnički fakultet, te da su prva tri fakulteta započela s radom, dok je otvaranje Liječničkog fakulteta zbog mnogih razloga, ostavljeno za kasnije.

- Cilj je napokon ostvaren nakon 43 godine, tek 1917. godine uoči velikih društvenih promjena, kraja 1. svjetskog rata i sloma Austro-ugarske monarhije. Milan Rojc, istaknuti hrvatski pravnik i političar, tijekom rasprave u Saboru o proračunu, predložio je 25. siječnja Zemaljskoj vladi otvaranje Medicinskog fakulteta u školskoj godini 1917./1918. Krajem iste godine Hrvatski sabor donio je odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta te predložio Dvorskoj kancelariji u Beču tri profesora koji su trebali organizirati Fakultet, imenovati dekana i brinuti se za popunjavanje katedri, rekao je u svojemu obraćanju Jandroković.

Dodao je kako je Medicinski fakultet, kao visokoobrazovna ustanova, tako osnovan izravnom odlukom Hrvatskoga sabora koji je time dalekosežno utjecao na razvoj zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. - Osim toga, od osnutka samostalne Republike Hrvatske, kroz Domovinski rat, mnogi  liječnici i profesori školovani na Medicinskom fakultetu u Zagrebu bili su uvaženi ministri i zastupnici koji su odigrali važnu ulogu u stvaranju i obrani Domovine, a kasnije su se u svojem saborskom djelovanju zauzimali za unapređenje položaja medicinske struke i znanosti u Hrvatskoj. U trenutačnom sazivu Hrvatskog sabora, 13 je zastupnika liječnika, od kojih je njih osam završilo Medicinski fakultet u Zagrebu, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković.

Istaknuo je kako živimo u vremenu u kojem se čini da su težak i ozbiljan rad, odricanje, stručnost, sustavnost i savjesnost podcijenjeni. - No, upravo vaša profesija, vaš poziv jasno pokazuju da bez teškog rada, upornosti, strpljivosti,  znanja,  ali i ljudskosti, domoljublja i poštovanja čovjeka  nema uspjeha niti napretka naše Domovine, društva, ali i ljudskog roda u cjelini, rekao je Jandroković te čestitao svim dobitnicima ovogodišnjih nagrada – najboljim studentima i doktorandima, studentskim udrugama za njihov društveno-korisni doprinos razvoju Medicinskog fakulteta i profesorima za promicanje njegove međunarodne suradnje.
 
- Vodstvu Medicinskog fakulteta i njegovim sadašnjim i budućim studentima i profesorima želim da i dalje ostvaruju svoju misiju – obrazovanje stručnih zdravstvenih djelatnika koji će svojim znanjem dodatno unaprijediti medicinsku djelatnost i znanost te biti centar izvrsnosti, mjerljiv u svjetskom okruženju, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svojemu obraćanju na Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz predsjednika Sabora, svečanosti je nazočio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner.

Author: Ured predsjednika Sabora