Izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatsku - u tradicionalnom unošenju u zagrebačku katedralu pridružio im se pokrovitelj nacionalnog dočeka predsjednik Sabora Jandroković

agreb - Članovi Saveza izviđača Hrvatske, koji je i ove godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, ispred zagrebačke katedrale uručili su ga predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću. Do katedrale je Betlehemsko svjetlo donijela osmogodišnja djevojčica Katja, učenica drugog razreda osnovne škole, a izviđačica je dvije godine.

Pokrovitelj nacionalnog dočeka Betlehemskog svjetla mira je Hrvatski sabor, a izviđači su, krenuvši sa Zrinjevca, pronijeli Betlehemsko svjetlo mira do katedrale najužim središtem Zagreba. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je kako mu je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u ovoj aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske.

-Od sredine 80-ih godina krenula je ova inicijativa iz Austrije, a 1992. započela i u Hrvatskoj. Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira i drago mi je da možemo na ovaj način sudjelovati u svim aktivnostima koje su povezane s time. Ovo je simbol Božića, vjere, ljubavi, nade, prijateljstva, međusobne povezanosti i solidarnosti i drago mi je da se okupio ovako velik broj izviđača i građana, istaknuo je Jandroković.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ga u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić istaknuo je kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici. Nakon unošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je misa koji je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem bio je obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina