Predsjednik Sabora Jandroković na tematskoj sjednici Odbora za europske poslove: Važno je hrvatskim građanima približiti europske teme

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na tematskoj sjednici Odbora za europske poslove na kojoj je održana prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima.

U uvodnom obraćanju istaknuo je kako je danas „europski dan“ u Hrvatskoj, jer nakon velike godišnje  konferencije Europske pučke stranke o međureligijskom dijalogu, i povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica u Hrvatski je sabor došao predstaviti Plan europske komisije za 2018. godinu, tako da su europske teme danas u Hrvatskoj vrlo vidljive, no još uvijek ne u prvom planu, rekao je predsjednik Sabora.

- Europske teme su one koje određuju i život naših građana te je još uvijek na nama zadatak da razvijamo svijest o povezanosti, o svim europskim aktima, direktivama, uredbama te pokušamo objasniti i pokazati hrvatskim građanima da to ima izravne posljedice na njihov život“, naglasio je Jandroković. Istaknuo je kako je Odbor za europske poslove jedan od najvažnijih odbora Hrvatskoga sabora.

-To je odbor koji nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju više nema samo „prosvjetiteljsku“ ulogu, nego i onu koja je za svakodnevni život još bitnija, a to je uloga procedure. Riječ je o tehničkome odboru koji prilagođava hrvatske zakone onim aktima koji se donose u Europi i u kojem bi se trebao voditi kvalitetan dijalog između zainteresirane javnosti i zakonodavnih tijela, rekao je u svojemu obraćanju predsjednik Sabora Jandroković.

- Mi smo napravili određene pomake od 2013. godine, no smatramo da ti pomaci još uvijek nisu dovoljno veliki i učinkoviti. Povezani su u prvom redu s našim administrativnim kapacitetima koje moramo jačati. Stoga je dobro da se ovdje vode rasprave o važnim europskim temama. Dobro je da se na ovom Odboru analiziraju i europske uredbe i direktive, a posebno će biti dobro kad toliko ojačamo da ćemo puno jače i izravnije moći utjecati na sadržaj tih direktiva u onim ranijim fazama kada još poprimaju formu koja je u interesu određene države, grupe ili određenih gospodarskih subjekata, istaknuo je Jandroković.

Dodao je da bi, kao predsjednik Hrvatskoga sabora, želio ohrabriti rad ovog odbora te sve mjere koje idu za tim da se građanima približi rad Odbora. „Da im se približe europske teme, jer ponavljam još jednom, bez obzira na sve probleme i krize kroz koju Europska unija prolazi, to je zajednica u koju smo ušli, za koju smo se na referendumu odlučili, koja izravno utječe na naš život. Ona nije više negdje daleko, ona je naš život i stoga je iznimno bitno da aktivno, efikasno i sveobuhvatno europske teme tumačimo hrvatskim građanima“, zaključio je u svojemu uvodnom obraćanju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Na prethodnoj raspravi Odbora za europske poslove član Europske komisije i povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica predstavio je  Plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju i Program rada Europske komisije za 2018. godinu.

Na temelju prethodne rasprave Odbor za europske poslove pokrenut će postupak donošenja Radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2018. godinu. Na tematskoj  sjednici Odbora za europske poslove, koju je vodio predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević, sudjelovali su i članovi drugih saborskih radnih tijela te klubova zastupnika.

Author: Ured predsjednika Sabora