Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika

Zagreb - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je središnja svečanost obilježavanja 5. studenoga, Svjetskog dana romskog jezika.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime svim pripadnicima romske zajednice u Hrvatskoj čestitao je Svjetski dan romskog jezika te je u svojemu obraćanju istaknuo hvalevrijednom upravo inicijativu predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, da se romskom jeziku osigura trajna briga o očuvanju, razvoju i standardizaciji i u konačnici omogući Romima da se služe vlastitim jezikom.

„Prvi Hrvatsko-romski i romsko-hrvatski rječnik, objavljen 5. studenoga 2008., i tim povodom međunarodni simpozij romologa organiziran u Zagrebu, doveli su do toga da se osigura šira društvena potpora romskom jeziku u Hrvatskoj, a kasnije i u svijetu. Polazeći od ustavnog jamstva na pravo pripadnika nacionalnih manjina da slobodno govore vlastitim jezikom te da su ravnopravni s pripadnicima većinskog naroda, Hrvatski sabor prirodno se pridružio inicijativi o proglašenju Svjetskog dana romskog jezika.“- rekao je Jandroković te dodao kako je zatim upućen apel hrvatskim, ali i svjetskim institucijama i javnosti da se pridruže inicijativi, da na svoj način pridonesu promicanju i standardizaciji romskog jezika te očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta i tradicije, opismenjavanju i obrazovanju Roma.

„Hrvatski sabor bio je prvi parlament u svijetu koji je podržao ovu inicijativu i time obilježio povijest romske zajednice. Svojem potporom Hrvatski sabor je na najbolji način pokazao svoju ulogu u promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina. Dao je primjer i ostalim parlamentima da podrže ovaj važan datum za romski narod. UNESCO, kao krovna svjetska organizacija za kulturu i prosvjetu, prepoznao je ovu inicijativu i 2015. godine proglasio 5. studeni Svjetskim danom romskog jezika uputivši snažnu poruku da romski jezik ima svoju ulogu u očuvanju i promociji svjetske civilizacije i kulture. I od tada, romski jezik dio je zaštićenog UNESCO-ovog nasljeđa i kao takav izvor obogaćivanja naše zajedničke hrvatske, europske i svjetske baštine.“- istaknuo je u svojemu obraćanju na središnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika predsjednik Sabora Jandroković. 

Naglasio je kako stoga obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika mora biti trajni poticaj za daljnja znanstvena istraživanja i standardizaciju u čemu iznimno važnu ulogu ima i činjenica što se od 2012. godine romski jezik i književnost izučavaju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

„Prihvaćajući hrvatsku inicijativu o obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika, UNESCO je prepoznao i napore koje Hrvatska poduzima u poboljšanju položaja romske manjine, a time i svojih nacionalnih manjina u cjelini. Zaštita i promicanje jednakosti spadaju u najviše ustavne vrednote Hrvatske. Hrvatska ima obvezu unapređivanja postojeće razine zaštite prava nacionalnih manjina, u duhu tolerancije i pluralizma te uvažavanja raznolikosti na kulturnom i društvenom planu. Prepoznavajući doprinos nacionalnih manjina razvoju hrvatskog društva, naša trajna obveza je stoga nastaviti raditi na zaštiti prava nacionalnih manjina u suradnji s njihovim predstavnicima i saborskim zastupnicima. Pritom, odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina moraju se nastaviti provoditi uz dosljednu primjenu hrvatskih zakona.“ – rekao je predsjednik Sabora.

U svojemu obraćanju istaknuo je kao stoga svi zajedno moramo na sustavan, konkretan i trajan način što više pomoći pripadnicima romske manjine u Hrvatskoj, prije svega u poboljšanju uvjeta života, njihovom uključivanju u društveni život i procese odlučivanja u lokalnoj i široj zajednici te u poticanju na preuzimanje aktivne uloge u promjeni svog položaja u društvu, a da pritom ne izgube vlastiti identitet, kulturu i tradiciju te da istodobno, kao društvo moramo još više raditi na promjeni stava ostalih građana prema romskoj manjini promičući načela nediskriminacije.

„U Hrvatskoj postoji suglasje o obrazovanju kao ključnom čimbeniku razvoja hrvatskoga društva. Ono što treba biti cilj je osigurati svima jednaku dostupnost obrazovanju. Jednaki pristup obrazovanju, kulturi i znanosti jedino je rješenje za bolju integraciju romske zajednice u hrvatsko društvo. To znači trajno promicati što veću uključenost romske djece u sustav obrazovanja od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja bez obrazovne segregacije. Romski jezik ima svoju prošlost i sadašnjost. Kako bi se sačuvala njegova budućnost, potrebno je raditi na gradnji međusobnog razumijevanja, solidarnosti, potpori kulturnoj raznolikosti i očuvanju naše manjinske, ali zajedničke baštine.“ – zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svojemu obraćanju na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika.

Predsjednik Sabora čestitao je ovogodišnjim dobitnicima nagrada „Ferenc Sztojka i Šaip Jusuf“, koje su primili Alen Tahiri, Nikola Mažar, Normunds Rudevis i Grad Zagreb te nagrađenima za životno djelo Neđi Osmaniju i Dautu Qulangjiju.

Author: Ured predsjednika Sabora