Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na obilježavanju 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine te 68. obljetnice osnivanja Narodne Republike Kine

Pula - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 25.obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i 68. godišnjice osnutka NR Kine, koja je održana u pulskoj Areni istaknuvši kako taj veličanstveni spektakl na simboličan način oslikava našu povezanost, dosadašnje bilateralne odnose, ali i njihovu budućnost.

- Hrvatska i Kina duboko su povezane zemlje dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda, a odnosi između naših dviju zemalja kontinuirano su se razvijali od 1992. godine počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju, istaknuo je Jandroković te dodao kako će Hrvatska nastaviti odlučno podupirati načelo "jedne Kine" i davati potporu teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu Kine. 

- Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman već je godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa posjetio Kinu prepoznavši njezin značaj u svijetu, veliki razvojni potencijal i stoga važnost razvijanja obostranih odnosa, rekao je predsjednik Sabora te naglasio da su nakon iznimno uspješne 2009. godine - koju je obilježio prvi posjet predsjednika Kine Hrvatskoj i posjet hrvatske predsjednice Kini 2015. godine - naše prijateljstvo i visok stupanj političkog povjerenja dodatno učvršćeni. 

- Kina, kolijevka civilizacije, a danas globalna gospodarska snaga s velikim postignućima, vizijski je pokrenula projekt "Jedan pojas, jedan put" koji će omogućiti u budućnosti održivost svjetskog gospodarskog razvoja novim infrastrukturnim povezivanjem ali i promicati mir sigurnost i prijateljstvo, rekao je Jandroković te poručio kako Hrvatska želi biti važan partner u tom projektu jer je jedna od ishodišnih točaka gospodarskog pojasa Put svile i stoga pozdravio i interes kineskih ulagača za Hrvatsku gdje je dobar primjer nedavno kinesko ulaganje u tvrtku Rimac. 

Istaknuo je kako je u svjetlu potrebe jačanja gospodarske suradnje između dviju zemalja to ulaganje važno za Hrvatsku jer je jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku. - Današnje slavlje u Puli i slika pulskog amfiteatra u tradicionalnoj kineskoj crvenoj boji sigurno će obići Kinu i svijet te dodatno pobuditi interes turista za Hrvatsku. Stoga me raduje sve veći broj kineskih turista u Hrvatskoj, istaknuo je u svojemu obraćanju predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Uime Hrvatskoga sabora i osobno ime uputio je čestitke veleposlaniku Hu Zhaomingu i cjelokupnom kineskom narodu u povodu Nacionalnog praznika Republike Kine, koji se slavi 1. listopada, na dan kada je 1949. osnovana moderna kineska država. 

Proslavom u Puli željelo se poslati poruku široj javnosti da "možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage", rekao je na svečanosti veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaoming te naglasio kako je cilj proslave izvan Zagreba predstaviti Pulu Kinezima, a posebice kineskim turistima koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik. Istaknuo je da ujedno žele potaknuti Kineze da posjećuju i druge dijelove zemlje, uključujući i Istru i uživaju u njezinoj bogatoj kulturi i ljepoti. Prošle godine broj kineskih turista u Hrvatskoj premašio je sto tisuća, a ta je brojka ove godine premašena, istaknuo je na svečanosti u Puli kineski veleposlanik Hu Zhaoming.
 

Author: Ured predsjednika Sabora