Predsjednik Sabora Jandroković na svečanosti "Dani ludbreške Svete Nedjelje": Duboka ukorijenjenost hrvatskog naroda u katoličanstvu očuvala ga i odredila njegov hrvatski nacionalni identitet

Ludbreg - U prigodi svečanosti Dani ludbreške Svete Nedjelje, nakon procesije prema svetištu, hodočasnike u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora pozdravio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je i pokrovitelj slavlja. 

U svom obraćanju predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da je ovo posebno mjesto koje godinama neodoljivo privlači hodočasnike iz cijele Hrvatske, ali i izvan nje te da su upravo vjera duboko ukorijenjena u narodu, pobožnost i osjećaj pripadnosti katoličanstvu, bile vrijednosti koje su očuvale kroz stoljeća hrvatski narod i odredile njegov hrvatski nacionalni identitet.

- I mi zastupnici Hrvatskoga sabora vraćamo se svake godine, prve rujanske nedjelje, u ovo ludbreško svetište. Dolazimo kako bismo zajedno, kao svi drugi hodočasnici, u euharistijskom slavlju i zajedničkoj molitvi prikupili snagu za nove političke izazove. Zavjetna kapela Hrvatskoga sabora, bez obzira na naša različita razmišljanja i svjetonazore, iz godine u godinu nas okuplja i ujedinjuje i podsjeća na našu glavnu zadaću, a to je raditi za opće dobre i napredak hrvatskog naroda, rekao je Jandroković. 

Naglasio je i kako danas živimo u svijetu iskrivljenih vrijednosti, moralnog relativizma, želje za lakom zaradom, sebičnosti, nemilosrdnosti tržišta i konzumerizma, ali i ratnih sukoba, bolesti i siromaštva koji povlače za sobom kod ljudi osjećaj nesigurnosti, neizvjesnosti i straha za vlastitu obitelj i njezinu budućnost te da se i danas vjera pokazuje kao ona pozitivna snaga koja nam daje poniznost, razboritost i velikodušnost, ali i jakost, hrabrost i pravednost. A to je, naglasio je, nužnost u političkom angažmanu i preuzimanju odgovornosti, u kojoj uvijek na prvom mjestu moraju biti hrvatski ljudi, "Da zajedno, uz pomirenje razlika i u dijalogu i toleranciji, odričući se oholosti i zlobe, uspostavimo i jačamo ono što naša Domovina u konačnici treba biti - zemlja utemeljena na  zahvalnosti i poštovanju prema onima koji su se žrtvovali za nju, zemlja pravne i socijalne sigurnosti, gospodarskog rasta, društvene pravednosti i solidarnosti, i najvažnije - zemlja demografski obnovljena i u kojoj će svaka obitelj biti zaštićena. I Crkva i Hrvatski sabor dvije su institucije koje su stoljećima brinule o interesima hrvatskog naroda, zastupale ga i štitile od mnogih izazova. Stoga neka današnje zajedničko slavlje dodatno učvrsti tu sponu" - zaključio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.  

Središnje misno slavlje na samu ludbrešku Svetu Nedjelju predvodio je mons. Egidije Živković, biskup  gradišćanskih Hrvata iz Željezna koji je u propovijedi poručio kako Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog. Euharistijsko slavlje održano je uz sudjelovanje varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog te sisačkog biskupa mons. Vlade Košića.

"Dani ludbreške Svete Nedjelje", manifestacija koja se temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, priznato bulom Pape Leona X još 1513. godine, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu okupila je tisuće vjernika - hodočasnika iz cijele Hrvatske i inozemstva. U spomen na zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. da će u Ludbregu izgraditi kapelu u čast Predragocjene Krvi Kristove svečanost se  tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Zavjetna kapela izgrađena je 1994. godine i od tada je Hrvatski sabor svake godine pokrovitelj "Dana ludbreške Svete Nedjelje."

Uz predsjednika Sabora, svečanosti u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu nazočili su i potpredsjednici Hrvatskog sabora,akademik Željko Reiner i Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnici. 

Author: Ured predsjednika Sabora