Na 20. Maratonu lađa pobjednicima Gusarima iz Komina Veliki štit uručio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Metković/Ploče - 20. jubilarni Maraton lađa započeo je ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada. Maraton lađa na Neretvi amatersko je sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima - lađama na rijeci Neretvi od Metkovića do Ploča u kojima lađari preveslaju natjecateljsku stazu dugu 22,5 kilometara. 

Natjecanju je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je uoči starta istaknuo kako je Maraton lađa u proteklih 20 godina razvio svoj sportski, kulturni i turistički karakter i postao jedna krasna tradicija koja okuplja ljude iz cijele Hrvatske, te je pritom podsjetio kako je prošle godine na tom maratonu pobijedila posada iz njegovog rodnog Bjelovara. 

- Po mom mišljenju ovdje je najvažnije slavljenje hrvatske neretvanske tradicije, odnosno tradicije neretvanskih lađa i pobjeda kroz bogatu hrvatsku povijest, istaknuo je Jandroković. Također je rekao kako je Maraton lađa na Neretvi vrlo važan za hrvatski identitet i daje dodatnu turističku dimenziju neretvanskom kraju koji tako postaje prepoznatljiv u Hrvatskoj i izvan nje. 

Prva je na cilj ovogodišnje utrke u Ploče stigla lađarska ekipa Gusara iz Komina koji su pobjednici 20. Maratona lađa, drugo mjesto zauzeli su prošlogodišnji pobjednici Argonauti iz Bjelovara, dok treće mjesto dijele posade Stablina i Crni put. 

Pobjednicima - posadi Gusara iz Komina na svečanosti završetka 20. Maratona lađa na Neretvi, Veliki Domagojev štit uz čestitke je uručio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Natjecanju su nazočili i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice manifestacije, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te brojni drugi gosti. 
 

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora