U Saboru prisegnuo predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa

Zagreb – Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je po položaju i  predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Đuro Sessa, svečano je, pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem prisegnuo da će svoju dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva obavljati savjesno i nepristrano, poštivati Ustav i zakone RH. 

U obraćanju nakon prisege predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa zahvalio je Hrvatskom saboru na ukazanom povjerenju te imenovanju predsjednikom Vrhovnog suda. 

-Nadam se da ću tu dužnost, ali i dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva koje smatram vrlo važnim tijelom u čitavom demokratskom sustavu Republike Hrvatske, voditi na način da će ono i dalje biti perjanica neovisnih tijela u RH i osiguravati da se demokratski poredak u našoj domovini razvija i da bude na diku cijelome svijetu. Mislim da ova dužnost nosi veliku odgovornost te se isto tako nadam da ću u suradnji sa svim kolegama vrsnim profesionalcima u Državnom izbornom povjerenstvu tu dužnost uspješno obavljati, naglasio je predsjednik DIP-a Sessa.  

-  Od stjecanja samostalnosti i neovisnosti Hrvatske, provedeno je osam parlamentarnih izbora, a za provedbu zadnjih četiri bilo je zaduženo Državno izborno povjerenstvo, osnovano 2006. kao stalno i neovisno državno tijelo. Ako se parlamentarnim izborima dodaju i izbori za predsjednika Republike Hrvatske, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave te izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske – neupitna je uloga i doprinos Državnog izbornog povjerenstva u jačanju demokracije i njezinih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković. 

U ime zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora i u svoje osobno, predsjednik Sabora Jandroković čestitao je predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva Đuri Sessi na izboru te mu zaželio puno uspjeha u obnašanju te odgovorne dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske.

Svečanoj prisezi nazočili su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić te članovi DIP-a. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora