Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Vlade Rumunjske Sorina Grindeanua

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Vlade Rumunjske Sorina Grindeanua. Uvodno, sugovornici su istaknuli dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju zemalja naglasivši kako će 2017. u tom smislu biti najaktivnija godina u povijesti odnosa Hrvatske i Rumunjske, što je interes obiju država. 

U svjetlu 25 godina od uspostave međusobnih diplomatskih odnosa, intenziviranje bilateralnih odnosa posebno je važno u kontekstu potrebe jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, čemu će pridonijeti i u svibnju uvedena izravna zračna linije između Zagreba i Bukurešta, složili su se predsjednik rumunjske Vlade Grindeanu i predsjednik Sabora Jandroković. Predsjednik Sabora pozdravio je današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i rumunjske gospodarske komore, kao doprinos jačanju gospodarske suradnje te potpisivanje Ugovora o međusobnoj zaštiti klasificiranih podataka. 

Sugovornici su razmijenili obostranu potporu za što brži ulazak Rumunjske i Hrvatske u Šengenski prostor, čime će se dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti Europske unije. Razgovaralo se i o obostranim interesima sudjelovanja u stabilizaciji prostora jugoistočne Europe te je istaknuta zajednička podrška Kvadrilaterali Hrvatska-Bugarska-Rumunjska-Grčka radi promoviranja i jačanja međusobne suradnje na području infrastrukture, prometa te redovitoga razmjenjivanja stavova o migracijskog krizi, međugraničnoj suradnji i proširenju EU-a. 

Rumunjski predsjednik Vlade Grindeanu predložio je i intenzivniju razmjenu iskustava u procesu pristupanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji, s čime se suglasio predsjednik Sabora Jandroković. Istaknuto je također da će Trio predsjedanja Vijećem Europske unije, koje će činiti Rumunjska, Finska i Hrvatska u razdoblju 2019.- 2020. omogućiti dodatno jačanje suradnje dviju država. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora