Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

"Uime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti.


Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora, konstituiranja prvog višestranačkog Sabora te iskazane volje hrvatskog naroda na referendumu u svibnju 1991., Hrvatski sabor donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Tim dvjema povijesnim državotvornim odlukama ostvarene su stoljetne težnje hrvatskog naroda o pravu na samobitnost i neovisnost u samostalnoj i suverenoj državi. Njima je ostvaren san ujedinjene nacije, ponosne na svoje vrijednosti i svoj identitet. Time je ujedno započeo put prema današnjoj slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Slaveći danas Dan državnosti u Domovini i izvan nje moramo odati počast svim  braniteljima i domoljubima koji su dali svoje živote tijekom Domovinskog rata te im odati najdublje poštovanje i zahvalnost.

U proteklih 26 godina gradili smo našu mladu Domovinu i demokraciju. Danas, Hrvatska je okrenuta prema jačanju političke stabilnosti i svojih institucija, osnaživanju gospodarstva i društvene solidarnosti. Kao članica Europske unije, Hrvatska sudjeluje u stvaranju europskih politika imajući priliku biti konkurentna na europskom i svjetskom tržištu te biti važan čimbenik na globalnom planu.

Da bismo još bolje iskoristili te pružene prilike, posebno u svijetu koji se brzo mijenja, ne smijemo ostati zatočeni u prošlosti već se moramo okrenuti našoj sadašnjosti i budućnosti. Svjesni te odgovornosti, na nama svima je da iskažemo odlučnost, hrabrost, zajedništvo i solidarnost. Time ćemo, uvjeren sam, pridonijeti daljnjem napretku Hrvatske i boljem i sretnijem životu svih njezinih građana. Sretan Dan državnosti Republike Hrvatske!"
 

Author: Ured predsjednika Sabora