Predsjednik Sabora Jandroković primio ministra vanjskih poslova Irana Mohammada Javada Zarifa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammada Javada Zarifa tijekom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Sugovornici su uvodno istaknuli zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima dviju zemalja te njihovim intenziviranjem u posljednje dvije godine.

Predsjednik Sabora Jandroković naglasio je važnost jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno na područjima energetike, brodogradnje te prehrambene industrije s obzirom na to da brojne hrvatske tvrtke posjeduju potvrdu da su njihovi proizvodi u skladu s kvalitetom halal. U tom smislu  pozdravio je današnje održavanje trećeg hrvatsko-iranskog gospodarskog foruma.

Zajednički je istaknuta i važnost parlamentarne suradnje budući da parlamenti imaju bitnu ulogu u razvoju i jačanju bilateralnih odnosa te međusobnog povjerenja i dijaloga. Dobra dinamika parlamentarne suradnje potvrđena je i najavom skorašnjeg posjeta Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva Iranu.

Pozdravljeni su i bilateralni razgovori o sklapanju Programa kulturne suradnje, a sugovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim sigurnosnim pitanjima.

Author: Ured predsjednika Sabora