Svečano obilježen Dan Hrvatskoga sabora

Zagreb - Danas je u Saboru svečanim prijemom obilježen Dan Hrvatskoga sabora na kojemu su se okupili visoki državni dužnosnici, predstavnici političkoga, društvenoga, kulturnoga i akademskoga života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskoga zbora u Republici Hrvatskoj kako bi se prisjetili dana 30. svibnja 1990. kada je nakon provedenih demokratskih izbora, prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti izabran višestranački Sabor.

Tom prigodom predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je kako Sabor kao zakonodavno tijelo mora nastaviti raditi na političkoj stabilnosti i unaprjeđenju zakonodavnoga sustava, a zastupnicima je poručio da, kao što pokazuju suglasje oko europskih tema, isto pokažu i u ostvarivanju državnih i nacionalnih interesa, pozivajući ih na suradnju u osiguravanju političke stabilnosti, jačanju institucija te gospodarskog rasta i razvoja.

Podsjećajući na dan konstituiranja prvog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. predsjednik Sabora je rekao: „Još su živa sjećanja na taj dan i zanos koji je vladao među hrvatskim ljudima, kao i na sve događaje koji su uslijedili u stvaranju današnje Hrvatske. Toga dana Hrvatska je učinila iskorak prema ostvarenju višestoljetne težnje - prema demokratskoj preobrazbi, svojoj slobodi, neovisnosti i samostalnosti. Ili, kao što je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u svom govoru na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora istaknuo: "Hrvatska je učinila prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji“.

- Govoriti o putu prema današnjoj slobodi, demokraciji i parlamentarizmu nemoguće je, istaknuo je, bez spominjanja žrtava hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, jer bez njih danas Hrvatskoga sabora i višestranačja ne bi bilo. Tijekom proteklih 27 godina Hrvatska je, prisjetio se, prošla kratak vremenski put, ali dugačak u zbivanjima koja su se dogodila i u postignućima koje je ostvarila.

Osvrnuo se i na sve do sada učinjeno. - Obranili smo Domovinu, osigurali međunarodno priznanje Hrvatske, postali ugledna članica najvećih međunarodnih organizacija i osigurali svoje zasluženo mjesto u međunarodnom poretku. I naposljetku, ostvarili strateški cilj - postali članica Europske unije i NATO-a, rekao je Jandroković.

U prigodi Dana Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Jandroković i saborsko izaslanstvo položili su u prijepodnevnim  satima vijence, zapalili svijeće i odali počast na groblju Mirogoju kod spomenika Glasa hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata. U saborskome izaslanstvu bili su potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, predsjednici klubova zastupnika Ivica Mišić i Kažimir Varda te Dražen Bošnjaković, predsjednik Odbora za zakonodavstvo.

Author: Hina/Služba za medije