Predsjednik švedskog parlamenta Ahlin u Saboru: Prosperitetne zemlje imaju prosperitetne susjede

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov sastao se u četvrtak u Saboru s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom.

Dvojica predsjednika razmijenili su mišljenja o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Švedske, aktualnoj političkoj situaciji i predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj, hrvatskim iskustvima nakon pristupanja u članstvo Europske unije, nezadovoljstvu i nepovjerenju europskih građana u europske institucije te političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

-Drago mi je što se dinamika gospodarske suradnje s Hrvatskom, koju volim, razvija vrlo dobro, a moj posjet Hrvatskoj usmjeren je na dodatno jačanje političke i parlamentarne suradnje, istaknuo je Ahlin. -Hrvatska je zainteresirana za daljnje unaprjeđenje bilateralne gospodarske suradnje u različitim područjima poput brodogradnje, energetike, prehrambene industrije i turizma, osobito nakon povećanja hrvatskog izvoza u Švedsku koji je prošle godine zabilježio značajan porast u odnosu na 2015. godinu, kazao je Petrov. 

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić dotaknula je pitanje visoke kvalitete zdravstvenih usluga u Hrvatskoj te promicanja suradnje u segmentu zdravstvenog turizma, a o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini govorio je predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić. 

Osvrnuvši se na države Zapadnog Balkana te osobito Bosnu i Hercegovinu, Ahlin je iskazao potporu proširenju Europske unije, zaključivši kako „prosperitetne zemlje imaju prosperitetne susjede."

Author: Služba za medije