Predsjednik Sabora Božo Petrov primio veleposlanicu Litve Loretu Zakarevičienė

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanicu Republike Litve Loretu Zakarevičienė.

Bilateralne političke odnose Hrvatske i Litve, koji su ocijenjeni iznimno dobrima, preporučljivo je nadograditi učinkovitom međuparlamentarnom suradnjom te dodatno unaprijediti razvojem gospodarske suradnje u skladu s obostranim mogućnostima i interesima, složili su se Petrov i Zakarevičienė.

U tom pogledu se razgovaralo i o potrebi razmatranja mogućnosti uvođenja direktnih prometnih veza, osobito zrakoplovnih i željezničkih, što bi doprinijelo jačem povezivanju dvije zemlje.

Osvrnuvši se na uspješno realiziran projekt izgradnje litavskog plutajućeg LNG terminala u luci Klaipeda na Baltičkom moru te planiranu izgradnju LNG terminala na otoku Krku, Petrov je izrazio interes za razmjenom iskustava, a imajući u vidu potpisani hrvatsko-litavski Memorandum o suradnji na području energetike te sudjelovanje litavske tvrtke Klaipedos nafta kao strateškog partnera u hrvatskom projektu.

Tijekom susreta se razgovaralo i o trenutnom stanju u Ukrajini te Bosni i Hercegovini. Petrov je po pitanju Bosne i Hercegovine skrenuo pozornost na važnost održavanja stabilnosti u toj zemlji te potrebu podržavanja njenog puta u europske integracije.

Author: Služba za medije