Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Skupštine Republike Kosova Kadrija Veselija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Skupštine Republike Kosova Kadrija Veselija.

Sugovornici su istaknuli vrlo dobre i prijateljske odnose između dviju država, koji su, od uspostave diplomatskih prije deset godina, podignuti na razinu prijateljstva i suradnje. 

Sugovornici su se složili kako su dvije zemlje spremne za daljnje produbljivanje i jačanje obostranih odnosa, prije svega u gospodarstvu, ali i na drugim područjima od zajedničkog interesa poput prijenosa hrvatskih iskustava u euroatlantskim integracijama. U tom smislu, predsjednik Jandroković izrazio je spremnost Sabora u daljnjem prenošenju iskustva u institucijskoj prilagodbi parlamenta uvjetima članstva u Europskoj uniji.

Pozdravljena je uspostava međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje bi trebale imati značajnu ulogu u daljnjem osnaživanju obostranih odnosa. 

Razgovaralo se i o pitanjima položaja nacionalnih manjina te je istaknuto kako je albanska manjina s Kosova u Hrvatskoj model dobro integrirane zajednice u hrvatskom društvu. Predsjednik Sabora Jandroković naglasio kako je hrvatska zajednica na Kosovu od posebne važnosti i brige za Hrvatsku te je zamolio za pomoć i suradnju u očuvanju i zaštiti hrvatske manjine i njezinog identiteta na Kosovu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora