Predsjednik Sabora Petrov posjetio Sveučilište u Mostaru

Mostar - Predsjednik Sabora Božo Petrov drugoga dana službenog posjeta BiH posjetio je Sveučilište u Mostaru. Tom prigodom istaknuo je dosadašnju uspješnu suradnju između Vlade Republike Hrvatske i mostarskog sveučilišta te dodao kako se ona treba nastaviti i dalje. - Kultura, jezik i obrazovanje ono je što drži jedan narod na okupu, a mostarsko sveučilište radi velike stvari za hrvatski narod u cijelosti, kazao je Petrov.

Rektorica Ljerka Ostojić osvrnula se i na velik broj studenata iz Hrvatske koji studiraju na mostarskom sveučilištu, njih čak 20 posto. Tijekom sastanka je rečeno i kako su programi unutar sveučilišta u Republici Hrvatskoj i mostarskog sveučilišta kompatibilni te kako je suradnja profesora, baš kao i razmjena, na visokoj razini. Brojka od oko 1700 diplomiranih studenata godišnje zadovoljavajuća je ali, naglašava rektorica Ostojić, potrebno je poboljšati uvjete u društvu za zapošljavanje onih koji završe studij.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač naglasio je kako je Sveučilište u Mostaru jamstvo za opstojnost Hrvata unutar BiH te ujedno i jamstvo za jačanje njihova položaja unutar Bosne i Hercegovine. - Mostarsko sveučilište potpuno je institucionalizirano i kompletno sveučilište kazao je voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Zlatko Hasanbegović te dodao kako je daljnja potpora Sveučilištu u Mostaru neupitna. Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović istaknuo je kako se na Sveučilištu radi odličan posao obzirom na brojne probleme i uvjete kojima raspolaže. Predsjednik Sabora Petrov još je jednom naglasio kako je zadatak hrvatske Vlade pomoć hrvatskom narodu unutar Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka na Sveučilištu predsjednik Sabora Petrov posjetio je SKB Mostar te franjevački samostan, a sastao se i s biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem.

Author: Služba za medije