Predsjednik Sabora Božo Petrov otvorio Češko-hrvatski gospodarski forum

Prag -  Drugi dan službenog posjeta Češkoj Republici predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov započeo je svečanim otvaranjem Češko-hrvatskog gospodarskog foruma o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. 

Forum je organiziran u suradnji hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), hrvatskog Veleposlanstva u Češkoj, češkog Ministarstva industrije i trgovine te češke Industrijske komore. Češkim tvrtkama predstavljeni su katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih projekata u potrazi za strateškim partnerima.

-Vjerujem da uzajamna gospodarska suradnja Hrvatske i Češke, koju moramo ojačati, ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine. Aktivna politika hrvatske Vlade stvorila je preduvjete za privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku te povećanje sveukupne konkurentnosti hrvatske ekonomije, kazao je Petrov te dodao kako tome doprinosi i porast industrijske proizvodnje što dokazuje nastavak pozitivnih trendova i stabilnog poslovnog okruženja za investicije.

Prema podatcima Hrvatske narodne banke, ukupna izravna ulaganja iz Češke u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. godine iznosila su 334,9 milijuna eura što Češku pozicionira na 15. mjesto stranih ulagača. AIK trenutno prati dva investicijska projekta čeških ulagača ukupne vrijednosti 67 milijuna eura, a koja bi trebala zaposliti 215 radnika. Očekuju se daljnja ulaganja češkog kapitala u Hrvatskoj, prije svega u turističke projekte, bankarski i proizvodni sektor te medije.

Author: Služba za medije