Petrov: trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas

Zagreb - U prigodi obilježavanja 25. godišnjice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru održana je u ponedjeljak svečana sjednica na kojoj je uz najviše državne dužnosnike Republike Hrvatske, brojne uglednike političkoga, vjerskoga i akademskoga života Hrvatske nazočio i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. 

Predsjednik Sabora Božo Petrov u svojem obraćanju podsjetio je da je Hrvatska međunarodno priznanje stekla u vrijeme Domovinskog rata kada je trećina zemlje bila okupirana te je tek šest godina kasnije,  nakon vojno-redarstvenih akcija hrvatske vojske i mirne reintegracije istočnoga dijela domovine izašla na svoje međunarodno priznate granice. - Danas, tako stečenu slobodu i priznanje, moramo dostojno iskoristiti, izborom pravih rješenja koja su prikladna viziji budućnosti Hrvatske. Možda je, kazao je, cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no devedesete su nam uvijek podsjetnik kako ništa nije nemoguće kada se zajednički odlučimo djelovati za zajednički cilj.

 - Kao predsjednik Hrvatskog sabora trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas, kao što smo mi danas na stvoritelje Hrvatske. Dajmo sve od sebe da zaslužimo jednaku zahvalnost, nalik ovoj koju mi imamo prema herojima devedesetih i u potpunosti iskoristimo šanse koje su nam izborili, poručio je Božo Petrov.

- Hrvatska je slobodna, suverena i demokratska zemlja koja daje značajan doprinos izgradnji mira, stabilnosti i uvažavanja međunarodnih prava, a naša trajna zadaća ostaje promicanje istine o Domovinskom ratu, poštivanje žrtve hrvatskih branitelja kao i svih hrvatskih ljudi koji su svoj doprinos utkali u temelje cjelovite, slobodne i samostalne Hrvatske", poručio je u svojem govoru predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je kako Hrvatska ima pravo biti ponosna na 25 godina neovisnosti, da ih je dobro iskoristila i da nije iznevjerila ni Europu, ni Ujedinjene narode koji su je priznali prije četvrt stoljeća. - Prije 25 godina Europa i Ujedinjeni narodi priznali su vašu neovisnost, vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te pridržavanje međunarodnih propisa istinski prioritet. Niste nas iznevjerili, dobro ste iskoristili tih 25 godina, poručio je Tusk koji je svoj govor održao na hrvatskom jeziku.

Okus neovisnosti i demokracije nije uvijek sladak, sukobi i razlike sastavni su dio - povijesti i svakodnevnog života, zato je važno stalno tražiti ono što nas spaja, uvijek iznova, neumorno, rekao je Tusk, pozvavši Hrvatsku da nastavi s tom važnom zadaćom radi mira i stabilnosti u regiji i cijeloj Europi.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja, jedan od najvažnijih u kalendaru hrvatske povijesti. - Stvaranje samostalne države za hrvatski je narod bilo pitanje ispunjenja legitimnog povijesnog prava, ali i pitanje opstanka. Ponovila je kako su demokratski izražena narodna volja i pobjeda u Domovinskom ratu temelj moderne hrvatske države i oslonac našeg suvereniteta. Uvjerena je da se moderna Hrvatska može suočiti sa svim izazovima budućnosti.

Author: Hina/Služba za medije