Predsjednik Sabora Luka Bebić primio norveškog ministra vanjskih poslova Jonasa Gahra Størea

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je danas ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasa Gahra Størea u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. S norveškim ministrom vanjskih poslova predsjednik Sabora je razgovarao o bilateralnim odnosima, pripremama Hrvatske za ulazak u NATO kao i mogućnostima za bolju gospodarsku suradnju dviju država.

Ocijenivši odnose Hrvatske i Norveške dobrima i prijateljskima, predsjednik Sabora Bebić je posebno istaknuo parlamentarnu suradnju, te je izrazio očekivanje da će primiti predsjednika norveškog parlamenta Thorbjørna Jaglanda u Hrvatskoj. Predsjednik Sabora je zahvalio na donaciji Norveške za razminiranje Hrvatskoj u iznosu od 30 milijuna kuna u 2008. godini naglasivši kako je uklanjanje mina za Hrvatsku doista veliki problem.

Norveški je ministar vanjskih poslova Støre pohvalio veliki napredak koji je Hrvatska postigla provodeći reforme u svega nekoliko godina, te je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska i Norveška uskoro postati i saveznici u sklopu NATO-a. Predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću norveški je ministar vanjskih poslova rekao kako se očekuje da će norveški parlament Protokol o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u ratificirati već na jesen ove godine, čime bi Norveška bila među prvim državama koje su ratificirale Protokol čije se potpisivanje očekuje 9. srpnja 2008. godine. 

Ministar je pozvao Hrvatsku da se pridruži usvajanju konvencije o međunarodnoj zabrani kasetnog streljiva koja će biti potpisana 3. prosinca 2008. godine u Oslu. 

Norveški je ministar Støre kazao kako je Norveška zainteresirana za nastavak suradnje u brodogradnji, tim više što su hrvatska i norveška iskustva na tom području komplementarna. U razgovoru je postignuta suglasnost oko potrebe da sve države zajednički vode brigu o očuvanju prirodne ravnoteže, naročito u zatvorenim morima kao što je Jadransko, koja je već u znatnoj mjeri narušena klimatskim promjenama, ali i čovjekovim utjecajem.

Author: Ured predsjednika Sabora