U Hrvatskome saboru obilježen Dan kravate

Zagreb - Hrvatski je sabor obilježio Dan kravate 18. listopada, u povodu kojega je predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio da "brendiranjem" kravate kao hrvatskog izuma Hrvatska u svijetu promovira svoje, ali i europske vrijednosti. 

Bebić je, u kratkom obraćanju zastupnicima na početku saborskog zasjedanja, podsjetio da je lani Sabor 18. listopada proglasio Danom kravate, te da je on i ove godine prihvatio pokroviteljstvo nad tim obilježavanjem. "Kravata je jedan od hrvatskih simbola koji je poznat i cijenjen u svijetu, prepoznatljiv kao hrvatski. To je do 1990. bilo malo poznato i među Hrvatima, a danas je poznato diljem svijeta", poručio je predsjednik Sabora. Čestitao je utemeljiteljima kravate kao hrvatskog branda, ustanovi Academici Cravatici, čiji su projekti u zadnjih dvadesetak godina, naglasio je, bili značajni u promociji Hrvatske u svijetu. 

Prije početka sjednice, ispred zgrade Sabora postrojila se svečana postrojba "Croata vojnika" obučenih u repliku odore hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću, kada je nastala kravata. Pregled te postrojbe obavio je predsjednik Sabora Bebić.

Organizator obilježavanja Dana kravate je Academica Cravatica, čiji je tajnik Dino Bedrina novinarima izjavio da se u zadnjih pet godina, koliko se obilježava Dan kravate, učinilo puno na isticanju kravate kao simbola hrvatskog i europskog identiteta. "Drago mi je da se kravata kao simbol hrvatskog i europskog identiteta prepoznaje diljem svijeta, kao simbol dostojanstva čovjeka, slobode i odgovornosti", kazao je.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora