Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić izrazio sućut povodom smrti Dalibora Brozovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je obitelji Brozović izraze sućuti povodom smrti jezikoslovca i akademika, uglednog političara i intelektualca te saborskog zastupnika od 1992. do 1995. godine Dalibora Brozovića:

"Iskreno me ražalostila vijest o odlasku jednog od najvećih hrvatskih intelektualaca, uglednog akademika, vrsnog znanstvenika i iskrenog domoljuba, kolege zastupnika Dalibora Brozovića.

U dugoj i zaista bogatoj biografiji ovog člana triju akademija znanosti i umjetnosti, hrvatske, makedonske i bosansko-hercegovačke, profesora i predavača na domaćim i inozemnim fakultetima, pisca brojnih znanstvenih djela te sudionika cijelog niza međunarodnih konferencija i znanstvenih skupova teško je izdvojiti djelo koje bi svojom vrijednošću nadvisivalo sva ostala u plodnom opusu koji je za sobom ostavio Dalibor Brozović.

Ipak, Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967, čiji je jedan od autora bio i Dalibor Brozović, možda najbolje odražava ideju koja je upravljala njegovim životom i usmjeravala njegovu silnu stvaralačku snagu. Hrvatska je, nažalost, izgubila još jednog velikog znanstvenika i intelektualca koji je vlastitim životom pokazao kako se iskreno i hrabro voli Domovina i ljubi jezik roda svoga.

U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno ime upućujem izraze najiskrenije sućuti poštovanoj obitelji."
 

Author: Ured predsjednika Sabora