Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Finijem

Rim - Ulazak Hrvatske u EU omogućit će da se na najbolji mogući način riješe preostala otvorenja pitanja između Rima i Zagreba, a među njima i pitanje nacionalizirane talijanske imovine u dijelu Istre nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u Rimu predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

"Pohvalio sam dosadašnje napore koje je Hrvatska poduzela, a vezani su uz naknadu za nacionaliziranu talijansku imovinu. Složili smo se da će ulazak Hrvatske u EU omogućiti da se na najbolji mogući način riješe preostala pitanja", rekao je Fini u izjavi za novinare.

Bebić, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Italiji, izjavio je novinarima da će Hrvatska vrlo brzo naći "povoljna rješenja koja će značiti i otklanjanje zadnjih problema, posebice u pogledu vraćanja imovine koja je neopravdano ili nezakonito oduzeta i u tom sklopu i pitanje obeštećenja koje je ranije dogovoreno državnim sporazumima". Podsjetio je na 35,3 milijuna dolara koje Hrvatska duguje Italiji za imovinu oduzetu talijanskim optantima s područja hrvatskog dijela nekadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta, odnosno područja Buja. "Mi smo izrazili našu volju da se pokaže gesta dobre volje u pogledu konkretnog, fizičkog vraćanja nekih nekretnina, recimo na području Buja, ali će to sve ipak biti riješeno jednim zajedničkim zakonom za sve one koji imaju pravo i traže odštetu za nezakonito oduzetu imovinu. Mislimo da ćemo taj problem konačno skinuti s dnevnog reda", istaknuo je Bebić, dodajući da će se poštivati postojeći sporazumi.

Bebić i Fini suglasni su da su bilateralni odnosi izvrsni te da tome pridonose posjeti na visokoj razini, kao što će biti i skori posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Italiji. "Naši odnosi nikada nisu bili bolji i u cijeloj povijesti nikada nije bilo više mogućnosti za njihov još bolji, brži i sadržajniji razvoj kao sada u postupku ulaska Hrvatske u EU", rekao je Bebić. 

On je kazao Finiju kako Hrvatska očekuje da će završiti tehnički dio pregovora s EU za sedam, osam mjeseci.

"Zaželio sam predsjedniku Hrvatskoga sabora dobrodošlicu u EU. Nije se radilo o lapsusu, dobro znamo da taj put još uvijek nije završen, ali znamo da su položeni svi ispiti i činjenica da će se to dogoditi za pet ili šest mjeseci nije toliko važna", rekao je Fini.

Bebić i Fini razgovarali su i o ekonomskoj i trgovinskoj suradnji Hrvatske i Italije, kao i ulozi koju parlamenti mogu imati u zakonodavnom pogledu kako bi se ta suradnja što više razvijala. Složili su se da postoji velika mogućnost gospodarske i svake druge suradnje, kao i ulaganja na području Hrvatske. Bilo je riječi i o zajedničkom interesu očuvanja biološkog potencijala i prirodnog okoliša Jadranskog mora. 

Fini je prihvatio Bebićev poziv da za nekoliko mjeseci posjeti Hrvatsku.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora