Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao s princom i velikim meštrom Suverenog viteškog malteškog reda fra Matthewom Festingom

Rim - Vrlo je važno da Hrvatska postane članicom EU-a i što prije se to ostvari, to bolje, izjavio je u Rimu princ i veliki meštar Suverenog viteškog malteškog reda Matthew Festing nakon susreta s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. 

Saborsko izaslanstvo trećeg dana posjeta Italiji posjetilo je sjedište tog vjerskog i viteškog reda osnovanog 1048., koji ima status suverene države. Red se uglavnom bavi humanitarnom djelatnošću te je Hrvatskoj pružio veliku pomoć tijekom Domovinskog rata. Bebić je zahvalio Festingu na toj pomoći, kao i na potpori koju i danas pruža Hrvatskoj na putu prema EU. 

Bebić i Festing razgovarali su o budućnosti Reda u Hrvatskoj. Festing je istaknuo da treba vidjeti kako bi se u budućnosti unaprijedio položaj Reda u Hrvatskoj te je s tim u vezi u razgovoru spomenuta potreba da se osnuje nacionalna asocijacija Suverenog viteškog malteškog reda u Hrvatskoj. 

Od 1993. u Hrvatskoj postoji Hrvatska malteška služba koja ima devet regionalnih ureda, a prvi projekt bilo joj je otvaranje dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama 1994. U Zagrebu djeluje i mobilna služba koja skrbi o starijim ljudima.

Festing je spomenuo inicijativu Reda da se u Hrvatskoj neki prehrambeni proizvodi izuzmu od poreza kako bi se mogli donirati potrebitima.

Bebić je u utorak također posjetio Vatikan i tom je prigodom položio lovorov vijenac na grob pape Ivana Pavla II.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora