Predsjednik Sabora Bebić razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Juščenkom

Kijev - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić je u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom ponudio Ukrajini hrvatsku pomoć u približavanju Europskoj uniji te razgovarao o gospodarskoj suradnji dviju zemalja.

Bebić, koji je sastankom s Juščenkom završio posjet Ukrajini tijekom kojega se sastao s najvišim dužnosnicima, govorio je u utorak o hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama te o problemima s kojima se Hrvatska, danas članica NATO-a, susreće. "Mi smo ukrajinskome predsjedniku rekli kako smo mi riješili pitanja oko NATO-a, ali nismo rekli da teče samo med i mlijeko, nismo zaboravili ni probleme u poljoprivredi i brodogradnji, u pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala", rekao je Bebić.

Predsjednik Juščenko govorio je saborskom izaslanstvu o Gladomoru, razdoblju od dvadesetih do četrdesetih godina dvadesetoga stoljeća, kad je od gladi umrlo oko deset milijuna Ukrajinaca. Službeni Kijev drži da je riječ o genocidu nad, po nekim procjenama i 12 milijuna ljudi. Po Juščenkovim riječima, Ukrajina ne osuđuje nijednu današnju zemlju, već smatra da je riječ o zločinu staljinističkog režima.

Predsjednik Sabora poželio je Ukrajini pred kojom su, kao i pred Hrvatskom, predsjednički izbori, da nakon izbora i političke stabilizacije krene brže u ostvarivanje razvojnih planova, te ponudio hrvatsku suradnju u razvoju infrastrukture, osobito u vezi s investicijama koje se očekuju s obzirom na ukrajinsko-poljsku organizaciju Europskoga prvenstva u nogometu 2012.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina